18 septembrie , 2013

ACȚIUNE VIZAVI DE MAIDANEZI – INFORMAȚII UTILE

Ne-am gândit să reunim informațiile și să încercăm să răspundem la niște întrebări esențiale legate de ce și cum ar fi bine să facă un om în anumite situații legate de maidanezi. Informații esențiale lipsesc de pe site-urile instituțiilor publice, e incredibil cât de greu e să afli cine de ce e responsabil. Cât despre noua lege, singura informare pe care o prevede este „Populaţia trebuie informată despre existenţa adăpostului, programul de vizitare, posibilitatea de adopţie sau revendicare, prin afişare la sediul adăpostului şi al serviciului specializat.” Deci, prin lege, nu aflăm decât la fața locului, aflăm dacă știm deja!

Dacă ai completări, info verificabile pe subiect, lasă un comentariu. Mai ales dacă ești avizat – ești jurist/avocat, reprezinți o autoritate, un ONG. E foarte greu să navigăm prin legislație, pentru că sunt legi de modificare a unor legi modificate deja prin ordonanțe etc.

Noi chiar vrem să avem un articol util despre cum să acționezi în anumite situații, dar ne dăm seama că avem nevoie de sprijin specializat.

  • Ape legislative

Întâi de toate, poți urmări procesul legislativ aici, unde găsești și ultima versiune a proiectului de lege – varianta pentru promulgare de către Traian Băsescu. În proiectul de lege, autoritatea la care se face referire peste tot este Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), pe site-ul căreia nu prea am găsit informații legate de maidanezi (dar dacă sunteți curioși să vedeți ce se urmărește în inspecțiile la adăposturi, citiți fișa asta). În schimb, autoritatea pe care o vedem peste tot în presă este una subordonată Primăriei București, Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA).

Se prevede că, de la data la care legea va intra în vigoare: * în 15 zile ANSVSA „va emite norme metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2002, cu modificările ulterioare etc”, * în 60 zile Guvernul le aprobă prin hotărâre.

„Consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti, au obligaţia de a înfiinţa, în funcţie de necesităţi, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân.” (bine, și în 2002 aveau obligația)

Deși pare că mai durează, autoritățile sunt zeloase.

Pe 6 septembrie, Consiliul General al Municipiului București, a dat o hotărâre prin care câinii din adăposturi vor fi eutanasiați după o perioadă de 7 zile în care nu au fost revendicați sau adoptați. (documentul, pe site-ul primăriei)

Update: pe 25 septembrie, Curtea Constituțională a decis că legea ajunsă în faza de promulgare este constituțională. (sursa)

  • Dacă vrei să adopți un maidanez din adăpost

Adăposturile ASPA (care depind, deci, de Primăria București, și singurele pentru care se aplică acum hotărârea de eutanasiere după 7 zile, ne-a confirmat Mihaela Stoica, ASPA):

  • Pallady – Drumul Lunca Jariștei, Sector 3
  • Mihăilești – Strada Complexului, Mihăilești, Giurgiu

Săptămâna trecută au fost adoptați 150 de câini din cele două adăposturi de mai sus. „Potrivit lui Răzvan Băncescu (ASPA), începând de luni  (16 septembrie), câinii din adăposturile municipalităţii vor putea fi adoptaţi în zilele de luni, miercuri şi vineri, între orele 9.00 şi 15.00, iar în cazul în care vor exista cereri, programul ar putea fi prelungit până la soluţionarea acestora.” (sursa)

Alte adăposturi din București și din împrejurimi, care nu sunt ale municipalității – informații aici.

Update: După ce adopți un câine, spune asta și celor de la Am adoptat un maidanez, au un contor acolo care arată câți câini au mai rămas pe stradă și pot posta poza ta pentru încurajarea altor oameni să adopte.

Iată și o listă și contacte pentru adăposturile din țară, pe județe. Am găsit o listă care se suprapune doar parțial peste prima aici.

  • Dacă ai adoptat un maidanez

Dat fiind că există acest precedent de abuz, îți recomandăm să îl plimbi numai în lesă, când e multă lume pe stradă, să strigi după ajutor dacă se întâmplă ceva și să nu ieși fără mobil la tine, să poți suna la poliție. Ia cu tine și carnetul câinelui, să poți demonstra că e al tău. Să le ceri numele celor care vor ceva de la tine pe tema asta, indiferent ce autoritate reprezintă.

Update: După adopție, îl poți dresa gratuit în fiecare joi, la Școala lui Codruț.

  • Dacă vrei să sterilizezi un maidanez

Lista cabinetelor care sterilizează gratuit câini în București. + recent, Vier Pfoten (detalii)

Sterilizarea are și beneficii medicale, scade riscul de cancer mamar/testicular/de boli ale prostatei și se corelează cu o agresivitate scăzută. Mai multe despre avantaje și dezavantaje aici.

  • Dacă ai găsit un câine pe stradă

Mai nou, ai grijă dacă vrei să iei un câine de pe stradă. Deși, în cazul acesta, era vorba de mai mulți și probabil asta a atras atenția.

„Primul pas după găsirea unui animal este să fie dus la veterinar pentru a verifica dacă are vreun microcip, ce poate conduce la identificarea stăpânilor, și pentru a certifica starea de sănătate. Este vital ca un animal găsit să fie reținut – nu există nicio garanție că a doua zi va fi tot acolo. Animalul mai trebuie deparazitat intern și extern, mai ales dacă va veni în contact cu alte animale, iar veterinarul va confirma dacă necesită și dacă starea de sănătate permite vaccinarea lui. Dacă va fi cazat în contact cu alte animale, trebuie să ținem cont de temperamentul lor (câini cu temperament echilibrat sau temători, stresați, agresivi, teritoriali, geloși etc), să nu cazăm în același spațiu pui foarte mici cu adulți, sau femele și masculi nesterilizați ori animale sănătoase împreună cu animale cu boli contagioase.” (Laura Nedea, din experiență)

Următorul pas este să cauți Google să vezi dacă ar corespunde vreunui anunț despre un câine pierdut, să verifici grupurile de profil de pe Facebook (de exemplu, de exemplu sau de exemplu) sau siteurile și ziarele de anunturi din orașul tău. Și lipitul de afișe în zona în care l-ai găsit e o idee bună.

  • Dacă nu îl poți păstra și vrei să-l dai spre adopție

Postează un anunț detaliat pe unul sau mai multe site-uri de profil – cauți „adopții câini” pe Google. Îl poți pune și pe Facebook, pe profilul tău și în grupurile de adopție. Pentru responsabilizarea celui care adoptă, semnați un contract de adopție, am găsit aici un model. Cresc șansele de adopție când cățelul are nume, postezi poze clare, incluzi info despre vaccinare, sterilizare etc făcute sau pe care ești dispus să le faci dacă spui ce are unic, ce îl diferențiază – dresat, educat, iubitor, merge în lesă, știe să folosească litiera, ce îi place, cum te amuză etc. Nu uita să îți lași datele de contact. Șterge/dezactivează/actualizează anunțul după adopție (deci să îți faci o listă cu site-urile pe care l-ai pus).

  • Dacă ai văzut pe cineva făcând rău unui câine

„Absolut nicio lege din România nu permite persoanelor fizice, dar nici celor juridice neautorizate, să ucida sau sa tortureze animalele, fie ele cu sau făra stăpân.” (sursa, cu exemple de condamnări pe tema asta)

Responsabilii cu constatarea contravențiilor sunt Ministerul de Interne și ANSVSA (art 25, alin 1, legea 205/2004).

Amenzi, închisoare, există pedepse în funcție de faptă. (Legea 9/2008, care modifică legea 205/2004 privind protecția animalelor – care, btw, limitează eutanasia la câinii bolnavi incurabil). Prin urmare, sunați la poliție (apel de urgență 112) dacă sunteți martori la rău tratament/cruzime/abuz.

„Dacă sunteți martorul unui abuz, sunați imediat la 112 și cereți un echipaj de poliție (obligat să vină). Faceți poze/filmulețe, retineți numere de mașini sau figuri de oameni. La venirea echipajului de poliție, explicați-le ce s-a întâmplat. În cazul în care nu vor să se bage (deși este obligația lor conform legii 9/2008), cereți-le numele și indicativul de la mașină și faceți-le chiar și lor reclamație. Doar așa vor înțelege că avem legi ce TREBUIE respectate.
Luați o copie a reclamației și cereți numărul de înregistrare astfel încât să fie obligați să vă răspundă în termen de 30 de zile” (sursa) Mai pe larg aici.

Ajutor privat de la un medic veterinar, Florin Cătălin Mlagiu: „Către toți cei care găsesc câini răniți, loviți sau agresați de aceste brute, mă pot apela la orice oră pentru a-i ajuta. Îi voi trata gratuit, fără alte pretenții materiale. Tel 0743415477” (sursa)

Update: Vier Pfoten acordă sprijin judiciar celor care semnalează cazuri de cruzime împotriva animalelor, sunați la 021.316.77.31 sau dați mail la office@vier-pfoten.ro dacă ați fost martor la așa ceva. (sursa)

  • Dacă ai văzut pe cineva că abandonează pui

În legea 9/2008, abandonul intră la categoria cruzime față de animale și se sancționează cu amenzi/închisoare (dacă înțelegeți voi cât, elucidați-ne: legea inițială + modificările). Din nou, sună la poliție sau ANSVSA șamd.

  • Dacă ești în pericol să fii atacat de un câine/ești atacat

A publicat Metropotam un articol, dar dacă faci parte din majoritatea care intră în panică, sau ești atacat de o haită, tot degeaba. Altul cam la fel aici. Un articol mai structurat și mai util aici. Cum spunea un domn expert în lupte și autoapărare cu care am vorbit odată, câinele are o singură gură, asta e arma lui, la ea trebuie să fii atent și de ea trebuie să ferești părțile cele mai vulnerabile printr-o poziție a corpului care nu le expune.

  • Dacă ai fost mușcat de un câine

Nu am găsit recomandări, am găsit o declarație a președintelui ASPA: „Sunt doua mulțimi: cei mușcați care sunt înregistrați la Institutul Matei Balș și cei care fac plângere la ASPA. Câteodată ei se suprapun, dar nu întodeauna. Există această diferență pentru că noi nu avem un protocol cu cei de la Balș, dar sperăm să îl punem la punct în curând”. (sursa) Deci faceți plângere la ASPA (tel 021 312 9555, 0800827722) și mergeți la Matei Balș.

  • Inițiative recente de creștere a adopțiilor, pe care le poți susține

Cum poți susține dispariția câinilor de pe străzi și o viață bună pentru ei? Adopție/cazare temporară/muncă voluntară/donații în bani sau terenuri sau altele utile/promovare. Din păcate nu am găsit o infrastructură bine pusă la punct sub forma unei platforme cu info actualizate și funcționalități corespunzătoare – să-ți fie ușor să ajuți – să știi unde, când, cum, pe cine. Singurul site care oarecum se apropie e acesta.

Idei recente peste care am dat:

Update: Un comunicat FNPA spune așa: „Conform legii, 90 cm de la peretele blocului este spațiul care aparține asociației de locatari (și nu este domeniu public), fapt pentru care acolo puteți amplasa și cuști de adăpostire (cu acordul asociației de locatari)”.

Update: Un avocat vrea să înființeze Avocatul Animalelor și are nevoie de 100000 de semnături pentru asta. Pentru a susține inițiativa sa, trimiteți pe adresa „marketing@coltuc.ro : nume, prenume, domiciliu, CNP, «sunt de acord, sub sancțiunea infracțiunii de fals în declarații, cu înființarea instituției»”. (sursa) Pentru detalii, îl puteți și suna pe dl Coltuc la 0745 150 894.

Sprijin (padocuri gratuite) de la Vier Pfoten pentru instituțiile de învățământ care vor să adopte

Plată lunară pentru întreținerea unui câine într-o curte-gazdă

Încurajarea firmelor să adopte un câine în sediu

O cușcă în curtea fiecărui bloc, dacă majoritatea locatarilor acceptă – intenția lui Piedone pentru sectorul 4

Portal online la Iași

(nu e o inițiativă recentă, dar e interesant că la Sibiu se face conștientizare în școli – sursa)

Unele inițiative nu sunt foarte bine conturate și nu e clar ale cui sunt, dar poate se schimbă lucrurile: teren donat pentru noi adăposturi (am găsit și statusuri ale oamenilor care donează terenuri, de fapt ar vrea, dar nu știu cui), grup pentru adopții la distanță în fază de proiect, etc.

Există modele ale unor orașe din România, despre care se consideră că au rezolvat problema maidanezilor, de exemplu Bacău, Oradea, Brașov, Tulcea.

Sau ne putem uita la campanii strategice sau creative de succes, dar cine să le facă? Campania din Costa Rica, cea din Noua Zeelandă, campania din Mexic, reclama din LA. Sunt cam 600 de milioane de câini fără stăpân în lume, un articol pe tema asta aici. Un documentar despre câinii fără stăpân din Puerto Rico aici.

Dar sunt lucruri pe care le poți face și tu, din civism. Avem o educație civică, vrem sau nu vrem, dar poate că e destul de proastă. „Civic education need not be intentional or deliberate; institutions and communities transmit values and norms without meaning to. It may not be beneficial: sometimes people are civically educated in ways that disempower them or impart harmful values and goals. It is certainly not limited to schooling and the education of children and youth. Families, governments, religions, and mass media are just some of the institutions involved in civic education, understood as a lifelong process.”(sursa) Hai să acționăm chiar dacă mediul în care trăim nu e tocmai empowering. Îl putem schimba și prin exemplul personal, și prin colaborare, în sensul rațiunii și al civilizației.

Comentarii facebook:

2 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *