2 aprilie , 2015

FESTIVALUL DE FILM EMINESCHOOL

Ediția pilot a primului festival independent de film cu specific literar din București are loc pe 6, 7 și 8 aprilie la Cinemateca Union. O idee bună, după părerea noastră. Proiectul e inițiat și coordonat de Cristian Cosma/un cristian. Biletele costă 5 lei.

Festivalul vi se adresează și vouă, și copiilor voștri. „Pe viitor, ne dorim ca școlile să ne devină parteneri de încredere și, împreună, să-i aducem pe copii spre literatură prin cinematografie, un mijloc vizual atât de preferat de ei. Desigur, programul a fost gândit, de asemenea, pentru studenți și publicul larg, de orice vârstă și cu orice fel de preocupări”, Eli Bădică, asistent festival/PR.

„Facem împreună drumul invers, de la filme la cărți și scriitorii lor, pentru a atrage atenția asupra faptului că literatura poate fi cunoscută și prin intermediul filmului documentar centrat în jurul relaţiei dintre autori, publicațiile literare și edituri, nu numai prin clasicele ecranizări. Într-un festival independent, am reunit pentru publicul larg, respectiv pentru tineri și școlari, ecranizări celebre, documentare clasice și booktrailers, dublate de dezbateri și lansări de carte, totul într-o atmosferă prietenoasă și apropiată destinatarilor.

Așadar, pariul organizatorilor festivalului Emineschool este unul simplu: literatura se promovează și prin film, scriitorul va câștiga un public viitor și prin documentare, iar booktrailers capătă deja din ce în ce mai mult teren în promovarea literară. Pe scurt, considerăm că, pe viitor, literatura nu se va putea gândi fără experiența filmului.

emineschool festival

În avanpremieră, Emineschool aduce în fața publicului filmul Tatăl meu, Lucian Blaga, pe 7 aprilie, ora 19:00, realizat de Iulian Manuel Ghervas și Adina Popescu. În acest film o vom însoţi pe Dorli Blaga, fiica scriitorului Lucian Blaga, într-un ultim efort de recuperare a memoriei lui Lucian Blaga și a propriei sale identităţi. Apoi, în premieră, festivalul de film cu specific literar va proiecta Nino al meu, pe 6 aprilie, ora 19:10, regizat de Vlad Rotaru, un documentar despre poetul George Almosnino, repus în circulația istoriei (mari și personale). Nino al Norei și-al celor care-l iubesc și citesc devine, prin mărturiile lor, un Nino al tuturor. Tot în premieră va rula și filmul Sala oglinzilor, pe 8 aprilie, ora 19:00, în regia lui Marian Baciu, care are în centrul său Casa Monteoru-Catargi, fostul sediu al Uniunii Scriitorilor din România, clădire care s-a confundat în ultima jumătate de secol cu literatura română. Povestea marelui fotograf al scriitorilor Ion Cucu și ultima întâlnire literară din clădirea astăzi retrocedată.

Nu sunt deloc de neglijat nici celelalte documentare din selecția Emineschool, fie că vorbim despre filme care au în prim plan scriitori români contemporani sau clasici, fie că aducem aminte de scriitorii străini importanți. Grosso modo, acestea sunt: Nichita Stănescu (r. Marian Baciu) biografie și opera, artă și expresie inovatoare într-o încercare de reinventare a poeziei, pe 6 aprilie, ora 15:00 –, Aici Nora Iuga (r. Vlad Rotaru) – documentarul filmat în 6 ani care recompune, ca un puzzle, figura unui scriitor carismatic, plin de viață, care va putea fi vizionat pe 6 aprilie, ora 17:00 (după proiecție, va avea loc o întâlnirea cu autoarea), respectiv 7 aprilie, ora 11:00 –, Sânge albastru – Angela Marinescu (r. Marian Baciu) o incursiune în viața poetei Angela Marinescu; despre boală, nonconformism și literatură pe 6 aprilie, ora 15:30 –, Acasă (r. Andreea Știliuc) despre „acasă” al celui mai cunoscut dramaturg român, Matei Vișniec, un film fabulos, proiectat în festival cu sprijinul TVR Iași, care va putea fi urmărit pe 7 aprilie, ora 17:00 –, Zidul lui J.O. (r. Matei Bejenaru) – un documentar excelent despre poetul Emil Brumaru, care a avut premiera la FILIT 2014 și va fi vizionat pentru prima oară în București la Emineschool, pe 7 aprilie, ora 17:30 –, A Writer‘s Will (r. Gabriel Achim) – un film despre unul dintre cei mai importanți scriitori români contemporani, Sorin Stoica, care își prezintă testamentul literar (8 aprilie, ora 18:20) – Noaptea în care Fernando Pessoa l-a întâlnit pe Konstantinos Kavafis (r. Stelios Charalambopoulos) – o producție Grecia-Portugalia-Cipru despre întâlnirea dintre doi mari poeți ai secolului abia încheiat: Fernando Pessoa și Konstantinos Kavafis; documentar difuzat cu sprijinul acordat de Fundația Culturală Greacă (8 aprilie, ora 16:00). În plus, Emineschool proiectează pe 8 aprilie două documentare despre două dintre cele mai relevante reviste culturale de la noi: 10xObservator cultural (r. Marian Baciu), la ora 11:00 la Cinemateca Union, un film despre publicaţia care a schimbat definitiv felul de a fi privit fenomenul cultural în România, urmat de o discuție cu echipa redacțională, și Keful celor de la TIUK! (r. Vlad Rotaru), de la ora 17:45, care vă va spune povestea la zi a unei reviste culturale independente, cea mai importantă revistă exclusiv virtuală din literatură română.

Toate aceste documentare sunt asezonate cu o întâlnire cu Vasile Mureșan Murivale și Ion Cucu (pe 6 aprilie, ora 10:30), cei doi artiști care vor avea propriile lor expoziții virtuale cu portrete, respectiv fotografii, la ediția inaugurală Emineschool, cu celebra ecranizare Moromeții (6 aprilie, ora 11:00), în regia lui Stere Gulea, cu filmul Eminescu versus Eminem (7 aprilie, ora 14:00), realizat de Florin Piersic Jr., o sesiune de booktrailers (8 aprilie, ora 13:00), urmată de o dezbatere despre acestea, un produs între două industrii culturale (8 aprilie, ora 14:00). Nu în ultimul rând, vă invităm și la o întâlnire cu Cezar Gheorghe, autorul recentului volum Gândirea-cinema, întâlnire ce va avea un dublu rol: lansare de carte și conferință, despre film și o nouă perspectivă, filozofică, asupra cinematografiei.

Programul festivalului Emineschool poate fi consultat în întregime aici.”

Emineschool are site și pagină de Facebook, bune de investigat.

Comentarii facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *