22 septembrie , 2014

LOCURI CARE NE INSPIRĂ

Nu orice fel de locuri, e vorba despre cele în care ținem atelierele rev de pov. E strâmt articolul pentru toate, continuăm cu partea a doua săptămâna viitoare.

Dacă tot avem oameni buni la originea acestor spații, ne-am gândit să vi-i arătăm și vouă. Să vedeți ce povești am aflat.

oamenii daiazic

Daiazic, Mântuleasa 40 (cuibul atelierului de scriere creativă) – a răspuns Mihai Mironenco (Jay)

Daiazic s-a deschis în mai în ideea de a fi o terasă micuță și cochetă. Jay și Vali sunt oamenii locului. Ambii au activat în domeniu de multă vreme: au fost în spatele unor proiecte precum fabrica, b52, books, colectiv,  plaja de carte, yazee.ro, local jam…

terasa daiazic

Probabil ca visul acesta de a avea un bar e unul dintre cele mai frecvente la tinerii din mediul urban cu o personalitate creativă. Barul în sine este o zona creativă bazată pe atmosferă și senzații. Dacă mai pui și mâncare în acest peisaj, experiența poate deveni completă. În cazul nostru, legătura cu visul e foarte mică. Noi am văzut locul și doar ne-am imaginat ce plus putem să-i dăm. Locul e bogat în natură, chiar poate fi definit ca o oază de natural în mijlocul unei zone urbane, ca un mic parc în fața unei căsuțe ruptă din povești.

Pe la noi vin în general tineri urbani, prietenoși și fără prea multe orgolii. Nu au avut loc evenimente aici până acum, dar pe viitor ne propunem să organizăm concerte, târguri, workshop-uri, expoziții, degustări și petreceri.

la un ceai

Foto: Flori Jianu

La un ceai, Luigi Cazzavillan 25 (cuibul atelierului de argumentare) – a răspuns Adina Chițu

Suntem o echipă relativ mică, dar veselă și unită. La originea ceainăriei stau oameni încrezători, cu imaginație, mereu puși pe treabă, frumoși. De multe ori sunt întrebată cine este patronul, vreun actor sau vreo figură publică? E o întrebare care mă face să zâmbesc de fiecare dată. În spatele ceainăriei stă o femeie care nu-i nici actriță, nici persoană publică, este o femeie care a crezut în visul ei și care a avut curajul să investească într-o pasiune care pentru mulți pare nebunească, un pic exotică și nerentabilă: ceaiul.

Motto-ul nostru este “La un Ceai te simți ca acasă”, simplu și cuprinzător. Casa din perioada interbelică în care se află ceainăria îți dă sentimentul acela de casă a cuiva și nu neapărat de local unde vii să-ți bei ceaiul sau cafeaua. Personalul este foarte prietenos, lucru ce contribuie la creionarea acestei senzații de familiaritate și căldură. Un alt element distinctiv îl reprezintă evenimentele care au loc aici: proiecțiile de film, piesele de teatru, concertele, evenimentele caritabile, expozițiile, toate au construit de-a lungul timpului identitatea acestui loc.

la un ceaila un ceai

Am observat în rândul clienților noștri o trăsătură aparte, recurentă, și anume deschiderea. Deschiderea către nou, dorința de relaționare, de comunicare, căldura sufletească. Iubitorii de ceai sunt în general oameni liniștiți, dar și curioși, creativi, glumeți, înțelegători.

La un moment dat m-a sunat cineva din alt oraș și m-a întrebat dacă nu cumva vrem să ne extindem. Nu-i o idee rea, dar nu-i nici ușor de pus în practică. Momentan ne adresăm publicului bucureștean în căutarea unui loc unde să se simtă bine, unde pot citi o carte în liniște, unde pot face un proiect cu prietenii, unde pot cunoaște oameni noi. Asta am vrea să facem și pe viitor și să venim mereu cu idei noi fie de evenimente fie de… prăjituri sau ceaiuri.

subsol bar

SubSol Bar, Demetru I. Dobrescu 5 (cuibul atelierului de caligrafie) – a răspuns Oana Iordan

SubSol Bar s-a deschis la începutul anului 2012. Pe timp de vară ne ocupam de Grădina OAR, iar când am aflat de acest spațiu în clădirea Uniunii Arhitecților din România ni s-a părut o oportunite bună de a continua activitea pe care o derulam și la Grădină. Clădirea în care se află barul ne-a plăcut dintotdeauna, a devenit iconică pentru București. Apreciem efortul de a păstra fațada vechii case Paucescu, îmbinarea acesteia cu construcția modernă a clădirii.

subsol bar

Locul nostru se remarcă prin amenajarea spațiului – linii minimaliste, îmbinarea unor materiale precum granitul și inoxul. Construcția înfățișează o îmbinare armonioasă între vechi și nou, iar pereții interiori ai barului sunt tapetați cu fotografii ale clădirii în stare de ruină, în timpul revoluției din decembrie ’89.

SubSol Bar găzduiește concerte și petreceri, dar și ateliere de design interior sau caligrafie. De asemenea, barul este locul perfect pentru a ieși cu prietenii și a profita de varietatea boardgames-urilor pe care le punem la dispoziție.

casa de traduceri

Casa de Traduceri, Teodor Ştefănescu 7 (cuibul atelierului de comunicare) – a răspuns Oana Dorobanțu

Am deschis Casa de Traduceri în 2001, a fost un vis de tinerețe pentru doi oameni care credeau că pot să schimbe lumea. Eu aveam 21 de ani, iar Adrian Roșu, asociatul meu, 25. Nu stiam atunci că peste 14 ani vom fi în continuare pe acest drum și că vom crea un business care să ajungă în top 5 al firmelor de traduceri din România, cu o cifră de afaceri care tinde spre milionul de euro (în domeniul nostru, asta nu e deloc puțin).

Pe vremuri, prietenii râdeau de noi spunând „Casa de Traduceri nu e acasă”. Asta se întâmpla când munceam cam 16-20 de ore pe zi și ajungeam acasă doar pentru somn. Între timp, ne-am mai echilibrat și noi și petrecem mai puțin timp la birou (și mai mult la concerte sau în călătorii [eu] ori la kiting [Adi]), dar asta nu ne-a împiedicat să creăm o atmosferă plăcută. Totul a început cu alegerea sediului. Ne-am dorit mult să fie un loc unde să ne placă să venim. Am stat 8 ani într-o casă superbă de lângă Parcul Carol, apoi, din 2011, ne-am mutat într-o casă mai mare în centru, lângă Piața Rosetti. Avem canapele, cafenea, bucătărie și sală de mese, ba chiar și o curticică unde putem să ne tolănim la soare ca șopârlele.

Cine suntem noi? Nu vreau să mă laud [ba da, vreau să mă laud], dar oamenii de la Casa de Traduceri sunt printre cei mai mișto pe care îi cunosc. Deștepți, sharp, cu gura mare, cu opinii, cu inițiativă și cu personalitate. Și asta e o chestie care ne ajută să ne certăm productiv :) Sună clișeistic, dar n-am fi ajuns nicăieri dacă oamenii ăștia n-ar fi tras din toate puterile împreună cu noi.

Cafeneaua noastră e de fapt o sală de ședințe :). Un loc micuț cu ieșire la terasă, unde putem asculta muzică sau putem dezbate în voie cifrele de pe flipchart sau de pe ecranul videoproiectorului. Nu e deschisă publicului, deși ne-ar fi plăcut tare mult, dar mai organizăm din când în când evenimente. În principal zile de naștere :). Revenind la lucruri mai serioase, e un spațiu foarte drăguț unde au loc și cursuri de limbi străine, de parenting, de creative writing, de comunicare, de orice… Ne-au plăcut mult grupurile de la Revista de povestiri, sunt oameni frumoși și interesanți. Suntem mereu curioși să cunoaștem oameni drăguți, prin urmare vă mai așteptăm pe la noi! Avem cafea bună, zic eu…

Comentarii facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *