Recenzie – Despărțiri

„Când ești mică, dragostea e atunci când primești mărțișoare.” Asta e una dintre propozițiile care mi s-au părut cele mai semnificative din carte. Ilustrează perect cum se schimbă concepțiile despre iubire pe măsură ce ne maturizăm.

Personajul principal, Nora, este o fată simplă, de la țară, care a ajuns profesoară de limba română la un liceu din București. După o despărțire destul de dificilă, ea încearcă să-și refacă viața și să-și găsească un partener potrivit pentru că, nu-i așa, familia este de bază, nu cariera, și orice fată își dorește să se căsătorească.

Există unele pasaje care sunt mai dificile, tratate cu o duritate rece, cum ar fi scena de la morgă, când Nora trebuie să pregătească cadavrul fratelui ei și este surprinsă de rezultatele autopsiei: „Miros dulce şi greţos de abator. Fusese cusut, calota craniană aşezată la loc, puzzle refăcut. Şi-atunci când m-am apropiat cu hainele noi, ca să-l îmbrac, am văzut. Am văzut. E singurul fişier pe care l-aş sterge din memoria mea. Într-o găleată erau aruncate intestinele (când vorbim de animale le spuneam maţe, dar acum termenul mă face să-mi smulg carnea de pe mine!) şi creierul, gelatinos. Atât am zărit eu. În grămada sângerie probabil că se aflau şi ficatul şi splina şi ultimul Big Mac înghiţit cu o oră înainte să moară.”

Acesta este un roman care transmite indignare, din punctul meu de vedere, este deocheat, revoltător şi plin de situaţii în care te vezi, te-ai văzut sau ai dori să nu te vezi. Am citit romanul cu vocea caldă a scriitoarei, a profei de română Georgiana Sârbu. Frazele curgeau curios de repede cu timbrul ei, ceea ce mă bucură şi ceea ce m-a făcut să nu las cartea din mână până la ultima pagină.

Nu este un roman erotic, deși există câteva capitole un pic pornografice, dar care ilustrează perfect trăirile, dorințele, și motivațiile profesoarei. Limbajul folosit este unul comun, ușor licențios, dar care este auzit în fiecare zi, fie la școală, pe stradă, în tramvai, la spital, în melodii.

Romanul nu este excesiv de subiectiv și emoțional, dar reușește să exprime perfect bucuria și suferințele vieții, în toate formele ei.

Cartea poate fi cumpărată chiar de aici.

Update 6.02.2014: Raluca ne-a semnalat că recenzia scrisă de Mădălina și publicată de noi seamănă mult cu a ei, și e adevărat că există chiar un pasaj identic. Ne cerem scuze că n-am identificat noi asta la momentul maratonului. Citiți recenzia Ralucăi aici.


Dacă ți-a plăcut, apasă!