REZULTATE CONCURS TRIMESTRIAL DE POVESTIRI (I)

December 7, 2015 7 Comments

1 decembrie a fost deadline-ul primului concurs de povestiri. Scriitoarea Veronica D. Niculescu a primit cele 30 de texte fără numele autorilor și le-a ales pe cele mai bune 3. Câștigătorii, care vor fi premiați cu câte un loc Fanatic la Creative Writing Sundays, sunt Radu Părpăuță, Anca Goja și Monica Patriciu. În afară de povestirile lor, alte trei texte vor fi publicate pe site în perioada următoare, scrise de Călina Niță, Robert Burcuță și Teodora Gheorghe. Juriul a scris câteva rânduri:

Ce am premiat și de ce

Din cele treizeci de povestiri înscrise în concurs, am ales trei câștigătoare: povestirile „Recviem pentru un copil”, „Fabrica de fericire” și „Doamna Nuți”.

De asemenea, încă trei povestiri primesc mențiune, recompensată cu publicarea în revistă: „O pijama și o călătorie”, „Paria” și „Cherry”.

  • „Recviem pentru un copil” spune o poveste interesantă, pe mai multe voci distincte, sărind cu dibăcie de la un registru la altul, împletind stări și fapte din trecut și prezent. O povestire oricând publicabilă într-un volum.
  • „Fabrica de fericire” are calitatea de a fi, pe acest spațiu foarte restrâns impus de concurs, o poveste bine construită și scrisă, cu un subiect interesant.
  • „Doamna Nuți” ne demonstrează că nu avem nevoie de cine știe ce mari teme ca să construim o povestire bună. Scrisă cu nerv, cu umor, dirijată abil pe un traseu deloc complicat, deci deloc simplu.

Cele trei mențiuni, povestiri care primesc recomandarea de publicare în revistă, sunt de asemenea texte reușite, care își tratează subiectul cum se cuvine. Sunt teme și tonuri foarte diferite, iar uneia dintre ele i-aș pune o steluță în plus: „O pijama și o călătorie”, o povestire pentru copii scrisă admirabil.

Printre cele treizeci de texte trimise (pe care le-am primit de la organizatori fără numele autorilor), au mai fost multe povestiri scrise bine, chiar foarte bine, însă unele ducând lipsă de un subiect suficient de interesant; apoi, altele, cu un subiect destul de interesant, însă scrise ca și cum n-ar fi fost încă scrise, tratate superficial; apoi, texte care nu erau deloc povestiri, ci ceea ce-ar putea fi însemnări de blog, note de jurnal, mici eseuri despre propria persoană; și, în ultimul rând, câteva texte care, dacă ar fi oameni, ar plânge de supărare că acela care le e creator le-a dat drumul în lume atât de neterminate: redactate neglijent, scrise cu greșeli sau fără diacritice (parțial sau integral).

Pe autorii din primele categorii îi îndemn să persevereze, au toate datele să scrie foarte bine. De fapt, sunt sigură că doar subiectivitatea juriului alcătuit dintr-o singură persoană face ca ei să nu se numere astăzi printre câștigători.

Pe autorii din ultima categorie îi îndemn să-și iubească textele mai mult, să se respecte pe ei înșiși și să nu mai scrie atât de neglijent nici măcar o scrisoare – niciodată nu vor putea fi luați în serios, oricât de bune ar fi ideile pe care încearcă să le exprime acolo.

Felicitări premianților și un gând bun tuturor!

Veronica D. Niculescu


Dacă ți-a plăcut, apasă!

1 Comment for this entry

Radu Părpăuță

December 8th, 2015 on 18:31

Mult stimată doamnă Veronica D. Niculescu, vă mulțumesc pentru aprecieri, care mă onorează. Drept să spun, am (eu, mai vechi în autorlâc) un vag sentiment de jenă că am luat locul unui tânăr aspirant, ca să nu mai spun că nu cred absolut deloc în școli de literatură și că l-am înțepat pe Adrian Șchiop, cel care va trebui să mă judece acum, într-un articol, care a circulat destul de mult internautic. Dar asta e!
Cu doriri de bucurii literare și, în genere, în viață.
R.P.

6 Trackbacks / Pingbacks for this entry

O pijama și o călătorie | Revista de Povestiri, December 18th, 2015 on 01:49

[...] scrisă de Călina Niță și aleasă pentru publicare de Veronica D. Niculescu, în urma primei ediții a concursului [...]

Cherry | Revista de Povestiri, December 18th, 2015 on 02:08

[...] scrisă de Teodora Gheorghe și aleasă pentru publicare de Veronica D. Niculescu, în urma primei ediții a concursului [...]

Paria | Revista de Povestiri, December 18th, 2015 on 02:39

[...] scrisă de Robert Burcuță și aleasă pentru publicare de Veronica D. Niculescu, în urma primei ediții a concursului [...]

Recviem pentru un copil | Revista de Povestiri, December 18th, 2015 on 03:33

[...] scrisă de Radu Părpăuță și aleasă între cele câștigătoare de Veronica D. Niculescu, în urma primei ediții a concursului [...]

Fabrica de fericire | Revista de Povestiri, December 18th, 2015 on 03:59

[...] scrisă de Anca Goja și aleasă între cele câștigătoare de Veronica D. Niculescu, în urma primei ediții a concursului [...]

Doamna Nuți | Revista de Povestiri, December 18th, 2015 on 04:30

[...] scrisă de Monica Patriciu și aleasă între cele câștigătoare de Veronica D. Niculescu, în urma primei ediții a concursului [...]