27 ianuarie , 2019

100 de duminici Creative Writing Sundays

100 de duminici Creative Writing Sundays

Era ianuarie 2014 și tocmai începeam un atelier nou de scriere creativă, cu un concept nou – fiecare întâlnire condusă de un scriitor diferit. Primul atelier pe care l-am organizat era intensiv și avea doar doi antrenori, care purtau cursanții prin două luni de exerciții de scriere creativă. Am vrut să mergem mai departe, să nu creadă absolvenții primului că există doar două puncte de vedere în toată lumea literară de la noi. Cu cât mai mare varietatea de perspective, cu atât mai bine.

Ce înveți la Sundays?

Așa a apărut Creative Writing Sundays, seriile de câte 5 întâlniri, fiecare cu un scriitor care dă o temă de scris. Nu toți cursanții trebuie să scrie, pot și doar să vină să asculte până își fac curaj. În decursul unui an de Sundays, care conține patru serii de întâlniri, scriitorii invitați nu se repetă. Până acum, au acceptat invitația noastră aproape 40 de scriitori contemporani, unii chiar venind de departe (mulțumim, Bogdan Munteanu și Dan Coman, care vin de la Timișoara/Bistrița).

Creative Writing Sundays e un loc foarte bun de împrietenire cu cei care au aceeași pasiune cu tine – le place să scrie povești. Tema dată de invitat e una singură, dar să vezi ce diversitate de abordări printre cursanți! E foarte util, când ești la început, să ieși din lumea ta și să vezi cum scriu și alții, să compari textul tău cu al colegilor. Iar feedbackul pentru unul îi ajută pe toți, pentru că nimeni nu face greșeli unice.

Ce se întâmplă cu cele mai mișto texte scrise la întâlniri?

Cele mai bune povestiri sunt alese de scriitorii invitați și publicate aici, în Revista de Povestiri. Apoi sunt promovate și pe pagina noastră de Facebook. Nu știm dacă ai observat, dar aici publicăm doar povestiri apreciate la ateliere și povestiri alese prin concursul trimestrial, tot de scriitori. (Le mulțumim și lor mult de tot cu această ocazie!) Adică nu publicăm texte care nu au trecut printr-o selecție.

O idee pentru cei la început în ale scrisului e să citească aceste povestiri publicate aici pe site și, având tema citată înaintea textului, să încerce apoi să scrie o proză și mai bună ca răspuns la temă. Iată un exercițiu de scriere creativă care nu costă nimic. Sunt oamenii care se pornesc mai ușor când au un punct de pornire, o temă. Pentru alții e mai greu. Tu din ce categorie faci parte? Ți-ai propus vreodată și un ritm – o povestire pe săptămână, mai mult, mai puțin? Și de aceea e util Sundays, pentru că îți dă acest ritm.

Unii dintre cursanți au publicat povestirile și în altă parte, chiar în volum propriu – sau se pregătesc să o facă. Ne bucurăm că Sundays e unul dintre locurile în care capătă încredere în vocea proprie. Sunt oameni ale căror texte sunt alese destul de des și poate nu întotdeauna apar pe site – nu apar fără acordul lor, iar unii dintre ei vor să le păstreze pentru volume sau să le mai lucreze sau pentru alte scopuri.

După 5 ani de întâlniri de scriere creativă, facem un eveniment aniversar

Cam asta se întâmplă pe la CWS și deja se întâmplă de 100 de întâlniri. Ne-am gândit să marcăm momentul. În primul rând, întâlnirea 100 e ținută de un tânăr scriitor, Tudor Ganea, unul dintre ansolvenții noștri, pe care l-am cunoscut la atelierul intensiv de scriere creativă. Tudor e unul dintre cazurile cu motivație și perseverență – și talent, normal, dar despre talent e greu să vorbești. Oricum, e clar că se pricepe, de vreme ce a publicat deja trei romane la Polirom și a câștigat și de două ori premiul Tânărul Scriitor al Anului (2016 și 2017). Scrie literatură fantastică, ceea ce e încântător, mai ales că acest gen nu prea are prea mulți reprezentanți contemporani.

În al doilea rând, organizăm o petrecere aniversară! Pe 10 februarie, în Club Fabrica, str 11 Iunie nr 50, de la 19:00. Sperăm să-i avem alături pe cei mai mulți dintre absolvenți, dintre antrenori, dar vrem și oameni noi, pe care nu i-am cunoscut până acum și care sunt interesați de scrierea creativă. Pentru cine e interesat să publice la o editură din România, va fi foarte util panelul cu editori – unde vom vorbi despre colecțiile lor de proză contemporană română. Ce fel de literatură caută, cum lucrează cu autorii, ce tendințe au observat în ultimii ani în literatura din România, ce se scrie, ce se citește? Au acceptat invitația noastră Eli Bădică (Nemira, colecția n’autor), Adrian Botez (Polirom, colecția Ego.Proză), Cosmin Perța (Paralela 45, colecția Avanpost) și Alex Voicescu (Herg Benet).

Încheiem evenimentul cu un concert, al unei trupe neconvenționale (ei au spus odată „psihopat-instrumentală”!) care ne place mult – Poetrip. Iată mai jos un clip recent al lor:

Un nou val de scriitori

De când am început noi să organizăm cursuri de scriere creativă (toamna 2012), comunitatea de absolvenți a tot crescut (sunt peste 1000), iar unii dintre foștii cursanți au publicat și cărți. Am făcut un album cu coperțile cărților lor, aruncă o privire și fă o listă de shopping – o parte dintre ele vor fi disponibile și la evenimentul aniversar. Ne propunem să îi promovăm de câte ori putem și să facilităm întâlnirea celor care încă nu au publicat de editurile cu care se potrivesc, cum ne-am propus prin acest eveniment. E bine de știut că, la Club Revdepov, avem și opțiunea de feedback pe manuscris, unde cine a scris o carte poate alege un scriitor de la care să primească observații pe text. Cu toate filtrele astea ale atelierelor și ale editurilor, cititorii ar trebui să aibă numai surprize plăcute!

Comentarii facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *