9 august , 2013

PADINA FEST

text de Anca Sandu

surse foto: pagina Padina, Radu Dumitrescu

Între 31 iulie şi 4 august, platoul Padina, din Parcul Natural Bucegi, a fost gazda PadinaFest, ajuns la cea de-a patra ediţie, loc de evadare dintre asfalt şi beton pentru cei care iubesc şi ocrotesc natura. Deşi cu o listă mai mică de activităţi şi workshop-uri decât în anii precedenţi, liniştea de pe platoul Padina s-a dovedit a fi perfectă pentru un weekend prelungit departe de oraş.

Din punct de vedere muzical, line-up-ul  a fost ceva mai scurt decât în alţi ani, însă show-urile impecabile ale Dubioza Kolektiv (vineri), Urma, Al Jawala şi Şuie Paparude (sâmbătă) au făcut ca, în ciuda problemelor tehnice apărute, publicul să savureze din plin muzica.

Concertele au început din prima zi a festivalului, cu Camera 101, An Theos şi Mojo Barrel. Joi, Get Beget, Ad Hoc şi Domino au fost cei care au cântat pentru publicul Padina Fest, urmând ca vineri, Perfect Zero for Infinity, Alternosfera – al cărei solist a coborât de pe scenă după doar o melodie din cauza unor probleme medicale – şi Dubioza Kolektiv să urce pe scena PadinaFest.

Sâmbătă, Orchestra Simfonică „Muntenia” a ţinut primul concert în aer liber la Peştera Ialomiţa, în faţa unui public numeros şi extrem de încântat de repertoriul vast interpretat de membrii orchestrei, dar şi de locul inedit al acestui concert. Seara, programul de concerte a continuat în zona de festival, la scena Padina Fest, cu Rehab Nation, „original ska from Cluj – Jamaica”, care au reuşit să treacă cu brio peste problemele tehnice şi să-şi adune publicul la un shot de tequila dintr-un pistol de jucărie. Urma a susţinut unul dintre cele mai liniştite concerte ale festivalului, într-o atmosferă intimă, şi trecând prin toate melodiile iubite de fani, culminând cu bis-ul pe „Buy me with a coffee”, unde li s-a alăturat şi Simona Burneci la clape. Au urmat Al Jawala, cu un show care i-a determinat pe mulţi să se încălzească dansând şi din care n-au lipsit melodii ca „Backstabbers” sau „Narodna International”. Şuie Paparude, o prezenţă deja obişnuită pentru Padina Fest, au închis penultima seară de concerte târziu în noapte, în ciuda sonorizării problematice.

Duminică, în ultima zi de festival, Padina Fest a fost gazda unuia dintre cele mai bune concerte văzute în 2013: Music über alles – Urma & Al Jawala. Desfăşurat într-o atmosferă foarte intimă şi caldă, a fost dovada vie a faptului că, de la un anumit nivel încolo, muzica bună înseamnă mai multă improvizaţie şi mai puţine repetiţii. Melodiile arhicunoscute ale celor două trupe au fost interpretate în cele mai neaşteptate combinaţii, surprinzând publicul fidel şi oferind un jam session senzaţional.

Ca activităţi, la Padina Fest 2013 participanţii s-au putut bucura de atât de alpinism (căţărare la panou, căţărare la stâncă, rapel, tiroliană), un atelier de istoria armelor, cursa cu obstacole „Padina Challenge”, un punct de închirieri de biciclete, cât şi de cele două concursuri organizate în cadrul festivalului: „Direcţia Omu”, competiţie de trail running, şi „Maratonul Bucegilor”, unul dintre cele mai dificile maratoane de MTB din România. Toate activităţile au fost un prilej excelent de socializare, dar merită să menţionăm căţăratul la stâncă, unde poveştile celor de la Salvamont Prahova au făcut deliciul celor prezenţi.

În ciuda hibelor organizatorice destul de mari, Padina Fest trebuie apreciat pentru politica eco pe care o respectă şi, pe cale de consecinţă, pentru oamenii păstrători de curăţenie pe care i-a atras. Zona de campare era impecabilă luni de dimineaţă, la fel ca şi zona de festival. Într-adevăr, senzaţia e foarte plăcută atunci când vezi şi alţi oameni care nu-şi aruncă ţigările şi paharele pe jos, ci la coşul de gunoi. Un mare plus l-au adus şi voluntarii, mereu cu zâmbetul pe buze şi dispuşi să ofere ajutor. Padina Fest mai are de crescut, însă e un festival care promite mult. Ne vedem la anul!

 

Comentarii facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *