4 februarie , 2013

ATELIERUL DE SCRIERE CREATIVĂ „REV de POV” 2

[Pagina atelierului de scriere creativă s-a mutat pe Club Revdepov.]

Ha! Ce credeai, că ne oprim la unul?

A fost prea mișto, așa că ne-am hotărât să organizăm atelierul de două ori pe an, primăvara și toamna.

Din ce știm noi, e singurul atelier de scriere creativă cu preselecție și singurul dedicat celor care vor să scrie de-adevăratelea, nu doar ca hobby. Cele mai bune texte rezultate în urma atelierului vor fi publicate în Revista de Povestiri. Apropo, musai să cumperi numărul de februarie să le citești pe cele alese de tutori din atelierul trecut!

Că tot am zis de preselecție, e bine să subliniem asta: trimite cel mai bun text pe care l-ai scris vreodată, nu orice text, serios, nu îți reduce șansele singur.

Care a fost feedbackul participanților la prima ediție

Pentru că am făcut o evaluare, știi că ne place să facem chestia asta. Majoritatea au validat alegerile noastre de organizare – numărul de ședințe, ora de începere, durata, costul. Toți au considerat că și-au îmbunătățit abilitățile de scriere în urma atelierului și aproape toți că i-a ajutat tema de după fiecare curs. Iarăși, toți au apreciat feedbackul tutorilor. Pentru jumătate, încrederea în ei ca potențiali scriitori a crescut, pentru ceilalți a scăzut. Noi credem că e bine oricum, o conștientizare mai mare trebuie să fie bună. Lecturile recomandate pentru fiecare curs au fost în număr potrivit, cât despre bibliografie (pe care am publicat-o și în numărul 9 al revistei), marea majoritate au promis că o vor citi. (Vai, scrisul fără mult citit nu e o idee bună!) Am avut și feedback despre cursurile fiecăruia dintre tutori, a fost bine, va fi și mai bine acum, că ne-am făcut rodajul. Ca notă generală pentru atelier, din 13, unul ar da nota 8, șase nota 9 și șase nota 10.

Mărturiile cursanților (răspunsurile la întrebarea „Ce ți-a adus bun atelierul de scriere creativă?”)

 • „A fost o perioadă densă, în care am acumulat cunoștințe, le-am aplicat în textele-teme și am beneficiat de un feedback profesionist și exigent. O experiență incitantă, atât prin faptul că am avut deadline, dar mai ales prin diversitatea genurilor de text abordate, care m-au făcut să scriu din perspective diferite, mi-au lărgit orizontul și mi-au arătat direcția pe care vreau s-o urmez. Sincer? Cred că ziua în care am văzut pe Facebook notificarea despre atelierul de scriere creativă a fost ziua mea norocoasă.”
 • „În mod surprinzător, mi-am dat seama că nu mai scrisesem de mult. Dorința de a scrie nu m-a părăsit niciodată, dar nu mai scrisesem din liceu și asta s-a văzut. A fost un wake-up call pentru mine, de care o să țin seama de acum încolo. Adică o să scriu, o să scriu. Și poate la un moment dat va ieși ceva bun din scrisul ăsta.”
 • „În primul rând, oamenii pe care i-am întâlnit – de la cei doi profesori (un fel de yin și yang) până la studioasa care nu spunea nimic nicioadată, până într-o zi când, cel puțin mie mi s-a părut ca fermecătorul ei dar era să povestească prin viu grai. Odată cu oamenii a venit și încrederea, pe care ei mi-au oferit-o, deși mi-au arătat că mai mult nu știu, decât știu, dar mi-au arătat de unde, cum, dar mai ales ce să caut. Acestea sunt îmbunătățiri pe care le-am simțit imediat, dar ce e fantastic e ca această experință a început deja să mă schimbe for the long term. De unde îmi era lene să mai ies din casă odată ajunsă de la birou și nu prea trăgeam să merg undeva dacă nu știam că va fi cârdășie, acum am stat mai mult la birou ca să mă potrivesc cu ora de începere a FILB (Festivalului Internațional de Literatură de la București), spre care m-am pornit singură, neștiind ce sau, mai important, pe cine urma să întâlnesc acolo. Lumea literară e o lume reală dacă ne deschidem măcar un pic credința și ne relaxăm imaginația.”
 • Atelierul mi-a adus în atenție modul în care percep un text, m-a făcut să-mi curăț stilul, să fiu mai îndrăzneață și să înțeleg cum se citește textul meu.”
 • „Mi-a oferit o perspectivă realistă asupra scrisului, dincolo de cea naivă, de aspirant. Am conștientizat efortul consistent și constant care stă în spatele unei scriituri bune. M-a responsabilizat cumva pentru ceea ce scriu și voi scrie. A produs un declic. M-a făcut mult mai atentă la ce, cum și de ce scriu. M-a dezvățat de niște obiceiuri proaste, fără un efort prea mare.”
 • M-a convins să-mi public povestirile și mi-a confirmat ceea ce știam deja, și anume că atunci când scrii, scrii pentru că ai ceva de spus.”
 • În primul rând, am cunoscut doi oameni și doi scriitori extraordinari. Apoi, cred că m-a ajutat să mă aplec și asupra prozei, nefiind atât de obișnuit cu acest gen. Și oarecum un soi de autocontrol în scris, o atenție spre logica a ceea ce scrii, spre sens, spre conținut.”
 • M-a obligat să scriu. M-a ajutat să mă văd (pe mine și pe scrisul meu) mai clar. Mi-a dat curajul să îmi analizez demonii și obsesiile, să-mi fac puțină ordine în cap și-n procesul creativ. Mi-a arătat că nu sunt singură.”
 • 1. Înțelegerea necesității de a scrie zilnic, scrisul nu este un hobby. 2. Capacitatea de a scrie și la comandă. 3. Scrisul este o îndeletnicire făcută de plăcere, nu într-un mod încrâncenat. 4. Asumarea catorva reguli generale: cuvinte de evitat, necesitatea de a vizualiza o scenă, corespondența timpurilor și multe altele (fișa personajului). 5. Excelentele recomandări, sfaturi, teorii privind scrisul. 6. Filmele trimise, cărțile oferite, notițele de curs, impresiile despre autori și cărți, continuarea întâlnirilor într-un cadru mai puțin formal. 7. Marele avantaj al atelierului este acela de a primi un feedback la temă. 8. Energia pozitivă pe care ți-o dă plăcerea și bucuria de a fi alături de niște oameni care au aceeași pasiune. 9. O experiență inedită, folositoare, relevantă, cu mult peste așteptările mele. 10. Felicitări pentru organizare!”

Trei dintre cursanți au fost invitați să participe la scrierea celui mai rapid roman din lume, „Moș Crăciun & Co”, apărut în decembrie la editura Art.

Pe coordonatori îi știți, iar noi deja îi iubim

Revista de Povestiri a ales ca tutori doi oameni în care are cea mai mare încredere în ce privește talentul, cunoștințele, experiența, inteligența, capacitatea de a împărtăși, atenția față de om (!).

Florin Iaru e poet, prozator, publicist şi, dacă vîrsta i-ar permite, ar fi şi studinte în drept.

A debutat în 1981, are cinci volume de poezii şi unul de proză scurtă, fără a mai socoti antologiile colective de la editurile Trei şi Art.

Săptămînal, publică în 24FUN cîte o povestire. Lucrează la Caţavencii şi scrie editoriale în Adevărul.

 

Marius Chivu scrie cronici literare de 12 ani (a început în România literară, iar din 2006 o face în Dilema Veche și Dilemateca, al căror redactor-editor și este), dar a debutat ca poet (Vîntureasa de plastic), a tradus din Tim Burton, Oscar Wilde și Lewis Carroll, a publicat o carte de călătorie (Trei săptămâni în Himalaya), iar în tot acest timp a semnat povestiri în tot felul de volume colective și antologii (Povesti erotice româneștiIubire 13Prima datăPovestiri fără filtru). Momentan mai scrie și în Elle.

Pentru cine facem atelierul

Cine crede că are talent, cine a scris dar nu știe cât de bine, cine vrea să debuteze, cine vrea să se perfecționeze, una peste alta oamenii cu ambiții literare sunt invitați să „candideze”. Gândește-te bine dacă scrisul e un vis pentru care ești dispus să faci efort: tutorii vor da teme la fiecare curs, vei avea de citit, de scris, de gândit, de vorbit.

Ce cuprinde

Tutorii vor aborda teme precum structura unui text literar, personajul, conflictul, dialogul, descrierea, timpurile verbale, ce precede scrisul, cum ținem cont de cititor, cum găsim un final puternic și mai multe nu dezvăluim.

Două luni, două ședințe pe săptămâna, alternativ, cu fiecare dintre tutori, marți și vineri de la 19:00. Deci 16 ședințe. Fiecare ședință va cuprinde 60 de minute de prezentare + 30 de minute de discuții.

Cele mai bune texte literare rezultate în urma atelierelor vor fi publicate în numărul de septembrie al Revistei de Povestiri.

La finalul atelierului vei primi o diplomă, ca suvenir mai mult, esențialul va fi experiența și dezvoltarea ta pe parcursul cursului.

Când se desfășoară

4 martie – 1 mai.

Unde

N-am stabilit încă, va fi un spațiu plăcut și ușor accesibil (central), în București.

Cum să te înscrii

Dacă vrei să participi, te rugăm să ne trimiți până pe 1 martie (inclusiv) o povestire de maximum 3 pagini (6000 de semne cu spații, cu diacritice). Textele mai lungi cu peste 10% nu vor fi luate în considerare. Cei doi tutori le vor citi și vor alege maximum 20 de viitori cursanți. Trimite scrierea la simina[at]revistadepovestiri[punct]ro, ea va da mai departe tutorilor doar textul, fără numele tău.

Taxa de înscriere la ateliere este de 800 de lei. Ea va fi plătită doar de cei selecționați de tutori, în două tranșe de câte 400 de lei, la începutul atelierelor și după o lună. (Banii nu se returnează pentru ședințele la care lipsești.) Se aplică o reducere de 10% pentru abonații rev de pov, pentru colaboratorii permanenți și pentru cursanții sau absolvenții Școlii ADC*RO.

 

De ce să investești timp, bani și muncă

 • Vei învăța să scrii bine și îți vei găsi stilul
 • Vei primi feedback de la tutori și de la colegi
 • Universul literar îți va fi prezentat așa cum nu-l găsești în facultăți sau pe Google – prin conexiuni, exemple, exerciții
 • Vei putea să apreciezi un text literar prin mai mult decât „îmi place”/„nu-mi place”
 • Ai șansa să fii invitat în echipa colaboratorilor permanenți ai Revistei de Povestiri și/sau să ți se publice un text
 • Te vei simți extraordinar făcând ce-ți place

 

Dacă ai întrebări, fie le pui în comentarii, fie le trimiți pe adresa de mail a Siminei.

UPDATE 1: Pentru cei care nu locuiesc în București

Puteți candida în aceleași condiții, trimițând textul la adresa georgiana[at]revistadepovestiri[punct]ro, dacă vreți să aflați dacă ați intra sau nu la atelier în urma selecției. De asemenea, candidaturile voastre ne vor ajuta să știm dacă e oportun să organizăm ateliere și în alte orașe, data viitoare.

Comentarii facebook:

21 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *