13 ianuarie , 2024

CÂND A PLECAT MĂDĂLINA

CÂND A PLECAT MĂDĂLINA

Povestire scrisă de Bianca Ceică, aleasă de Iulian Bocai la Creative Writing Sundays, pe 17 decembrie 2023, la tema: „rușine și iertare”.

 

Mădălinei îi plăcea să plece. Poate prea mult îi plăcea să plece Mădălinei. Pleca așa de mult, că atunci când era într-o călătorie, se gândea deja la alta. Pleca așa de mult, că uneori nu observa că a fost unde a fost pentru că, atunci când era unde era, se chinuia să le arate altora că este unde este.

Cum altfel credeți că ar fi putut să aibă atâția followeri pe Instagram?

Ilincăi îi plăcea să stea. Poate prea mult îi plăcea să stea Ilincăi. Stătea atât de mult, că prietenii ei glumeau că s-ar descurca foarte bine dacă ar rămâne doar ea pe planetă. Stătea atât de mult, că, atunci când ieșea afară, nu mai știa cum să vorbească cu ceilalți oameni, asta dacă ceilalți oameni vorbeau cu ea.

Cum altfel credeți că ar fi avut timp să citească atât de multe cărți?

Într-o zi, Ilinca a fost nevoită să plece de unde stătea. Și-a cărat singură bagajul și s-a mutat într-o cameră cu pereți scorojiți și cu jaluzele atât de murdare, încât era greu să ghicești ce culoare avuseseră înainte.

În aceeași zi, Mădălina a decis că trebuie să plece din nou. Așa că și-a luat rucsacul și s-a mutat în cea mai mare cameră din apartamentul în care tocmai se mutase și Ilinca. Camera Mădălinei avea jaluzele portocalii.

Și uite-așa Mădălina, cea care pleca prea mult, s-a întâlnit cu Ilinca, cea care stătea prea mult. Ilinca s-a uitat la Mădălina, Mădălina s-a uitat la Ilinca și au decis imediat să meargă într-o excursie la munte și apoi să plece două săptămâni în Portugalia.

În Portugalia nu au mai ajuns, dar la munte au mers de suficiente ori încât Mădălina să facă niște postări cu engagement frumos pe Instagram. Și au locuit împreună destul de mult, astfel încât Ilinca să învețe câte ceva despre plecat, iar Mădălina să învețe câte ceva despre stat.

Și poate că ar fi mers și în Portugalia sau măcar și-ar fi vorbit și astăzi, dacă atunci nu ar fi fost blestematul de balcon.

Vedeți voi, chiar dacă era cea mai mare din apartament, camera Mădălinei nu era și cea mai frumoasă. Cea mai frumoasă cameră din apartament era camera cu balconul. Acolo locuia Adelina, proprietara. Și Mădălina nu a putut s-o ierte pe Ilinca că a primit ea camera cu balconul când Adelina s-a mutat cu iubitul.

Chiar dacă n-a iertat-o pe Ilinca, care nici măcar nu știa să țină o plantă în viață mai mult de câteva săptămâni, Mădălina ar fi putut cere frumos să-și pună plantele ei îngrijite pe blestematul de balcon; Ilinca nu ar fi obiectat, cu toate că abia se mutase în camera nouă și frumoasă, din camera cu pereți scorojiți și jaluzele murdare.

Dar Mădălina nu a cerut frumos, poate când te grăbești mereu să pleci n-ai timp să-nțelegi bunele maniere; oricum, cert este că a așteptat să plece Ilinca de-acasă și și-a mutat plantele pe ascuns pe balcon, lăsând și dâre de pământ ud pe parchet și, în felul acesta, nu i-a dat Ilincăi de ales. Ilinca a obiectat pentru că doar ce făcuse curățenie, dar și pentru că tocmai se întorsese de la terapie, unde i se explicase că e important să își exprime nevoile.

Chiar și așa, poate că s-ar fi împăcat în cele din urmă cu Mădălina, dacă Mădălina i-ar fi spus Ilincăi că S, fostul ei, i-a propus să fie împreună, ca să-i arate el Ilincăi că nu îi pasă că-l părăsise. Dar Mădălina nu i-a spus, S n-a avut răbdare și s-a grăbit să se laude că se pregătește să-și facă o nouă prietenă; așa că Ilinca și Mădălina tot nu s-au împăcat, iar S a sughițat mult în perioada următoare.

Dar probabil ce a făcut lucrurile să se termine definitiv între Ilinca și Mădălina a fost apariția Andreei. Dacă n-ar fi apărut și Andreea în peisaj, cu poveștile ei amuzante din Anglia, cu priceperea ei la gătit și, mai ales, cu propunerea de a cumpăra, împreună cu Ilinca, două biciclete identice, la super ofertă, lucrurile ar fi redevenit cu siguranță ok.

Dar lucrurile nu au redevenit ok deloc. Mădălina și-a pus plantele pe balconul Ilincăi pe ascuns, fostul Ilincăi i-a propus Mădălinei să fie împreună și Mădălina n-a suflat o vorbă, iar Ilinca și Andreea și-au cumpărat bicicletele alea superbe și au și mers imediat să se plimbe cu ele. Fără Mădălina.

Apoi Mădălina, ca de obicei, a decis că este momentul să plece. Ilinca, ca de obicei, a înțeles că e timpul din nou să stea, așa că nu a oprit-o pe Mădălina și, în ziua când a plecat, a scris un bilețel pe care nu i l-a arătat niciodată:

Când a plecat Mădălina

Un ambalaj de la o ciocolată,

O pernă șifonată,

Condimentele, așezate alfabetic,

Șosetele, aruncate haotic,

Praful de pe rafturi,

Spațiul din frigider

Toate astea au rămas la fel, nimic deosebit.

Doar că au un alt aer de când le-a părăsit.

Apoi i-a dat Mădălinei unfollow pe Instagram.

#bianca ceică

Comentarii facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *