pop up stories clubCe-avem noi aici? Un club de citit numit Pop-up Stories. Alegem o carte, scoatem povestea și ideile din ea și le discutăm cu invitați care au legătură cu subiectul.

Scopurile noastre sunt două. Să promovăm cărțile de ficțiune scrise de autori români în viață, asta neapărat. Și doi, să promovăm ficțiunea ca generator de întrebări. Asta pentru că am ales să ne adresăm unui public curios, care se apropie circumspect de ficțiune, care preferă să citească pentru informare, pentru utilitate, pentru subiect.

Cărțile vor fi alese de moderatoarea întâlnirilor, Georgiana Șerban. Criteriile vor fi ideile și povestea, nu scriitura, cum mai zic antrenorii pe la atelierele noastre de scriere creativă. Întâlnirile sunt pentru cealaltă tabără, a cititorilor. Nici autorii, nici editurile nu influențează alegerea cărților. Atenție, nu e un format în care participă și autorul, nu te aștepta la asta. Invitații sunt oameni care ar putea avea un punct de vedere interesant asupra ideilor și a poveștii din carte, prin experiența lor.

Următoarea întâlnire: n-am stabilit

Intrare: Donație recomandată pentru cei care nu sunt studenți sau elevi – 20 de lei. Contribuiți doar dacă vrei. Studenții și elevii intrau de la începutul întâlnirilor gratuit, nu se modifică nimic. Banii din donații vor finanța consumația & exemplarele invitaților și cumpărarea unor exemplare din cartea aleasă pentru discuție, pentru concursuri.

Frecvență: o întâlnire la două luni

PartenerStudent din Provincie

Povestea din spatele clubului: În decembrie 2013, am participat la evenimentul dedicat cărții Fata cu portocale, de Jostein Gaarder, unde Georgiana, aka Fata cu Portocale a invitat un tată și un fiu la o discuție pe marginea cărții, pentru că asta era relația centrală din volum. Ne-a plăcut mult cum a evoluat discuția și ne-a rămas undeva în cap că Georgiana se pricepe la așa ceva și că modelul evenimentului e bun. La începutul anului, ne gândeam cu Student din Provincie ce am putea face împreună. Pe final de februarie, ne-a venit ideea. Iar la mijlocul lui martie am primit invitație de la Headsome Communication să facem un eveniment la Kilipirim. Universul nu stă degeaba!

Istoric întâlniri:

Album foto

  1. 28 martie, la Kilipirim. Cartea pe care am discutat-o a fost Dilăr pentru o zi, de Andrei Ruse. Invitații au fost Luminița Codrescu (psihoterapeut) și Andrei Stan (artist vizual). Amândoi au citit romanul înainte și au discutat cu Georgiana și cu publicul pornind de la povestea cărții. Citește mai multe despre prima întâlnire și ascultă înregistrarea audio aici.
  2. 12 mai, în Mansarda Lente. Cartea pe care am discutat-o: Băiuțeii, de Filip Florian și Matei Florian. Invitații minunați: Robin Proca și Vladimir Proca, solistul și toboșarul din Robin and the Backstabbers, la fel de frați ca autorii cărții pe care am ales-o.
  3. 1 august, în Mansarda Lente. Cartea de la care am pornit discuția a fost Cum să uiți o femeie, de Dan Lungu. Invitații au fost Laura Ștefănuț și Andrei Crăciun, jurnaliști de investigație, la fel ca personajul cărții. Poți citi chiar aici ce am vorbit.
  4. 6 octombrie, în ceainăria Cărturești Verona. Am discutat idei din romanul Deadline, de Adina Rosetti, cu doi invitați cu pasiuni similare cu cele ale personajelor cărții – Billy Duagi (pasiune pentru business) și Cristina Ion (pasiune pentru teatrul de păpuși).