21 aprilie , 2022

THE BOY FROM IPANEMA

THE BOY FROM IPANEMA

Povestire scrisă de Cătălina Cosmescu-Bibire, aleasă de Adrian Georgescu la Creative Writing Sundays, pe 10 aprilie 2022, la tema „o scrisoare de dragoste eficientă”.

 

from: alinparmalezu@gmail.com

to: bipolarbears@yahoo.com

subject: knock knock whos there the boy from Ipanema

 

Allright everybody be cool, this is a robbery!

In traducere: Mainile sus Cristinico ca te jefui de chilotzi!

 

Ce faci mai mangusto, n ai mai dat un semn de viata, esti o mangusta foarte, foarte neserioasa, tin sa subliniez io, care n am mai scris un rand de cateva luni.

Io in principiu s bine, am ajuns in Brazil du brasil cam acu o saptamana, nici nu mai stiu in ce data suntem azi, in puii mei, la cat de ametit sunt. Am plecat ultima data din Oslo si am facut Oslo – Lisabona – Porto – Rio, cu escale. Sa vedem cum se descurca baiatu cu biletu de iesire din tara, da aia i alta poveste, o pastram pentru mai tarziu. Inca s chiorpec de oboseala, abia asteptam sa ma cazez la un pic de liniste ca pan acu am stat prin airbnb la unu acasa pe langa botafogo, da bine ca m am carat ca era cam aiurea, stateam in casa cu proprietaru si era un fel de ceafa lata, dubios. Si nu aveam nici net, pe seara nu puteam decat sa editez si atat. So, m am mutat aici si aici ii ceva mai ok, un soi de hostel cu self check in, totu tre sa ti faci singur, chiar si laba, go figure. Mor cu astea, “do it yourself”, thank you, fuck you very much. Elementu uman ii sublim da lipseste cu desavarsire.

Altfel, ce sa zic, ii ok, m am instalat, camera ii mica da curata, am pat, masuta rabatabila, baie, net, tot ce trebuie, mai pe sarakie, pe auster asa, da i bun. Macar acu stau si mai aproape de centru, undeva la dreapta ii plaja Ipanema, se vede chiar fain de pe geam, o inceput sa se aprinda luminile de seara, stau la etaju 6, nu se aude zgomot din strada, nimic. Am despachetat cele trei perechi de chiloti si am scos si de obiectu cel mai de pret, o sticla de Brazilian rum, am dat 50 de reali pe ea, m o cam jefuit astia de la mercado, da am zis ca odata sarbatoresc 200 000 de subscribers, haha, sper sa n aiba gust de sosete umede, vedem cum o fi.

Ba, e bun, mi ar fi placut sa fii aici ca sa l impart cu tine si sa sarbatorim impreuna victoria mea de globetrotter, da asta este, o sarbatorim si asa la distanta, o sa beau singur cacarmolistii, in timp ce ti scriu. Am primit mail saptamana trecuta de la ceva jurnalist din ro ca sunt nonimalizat la mortii lui nu stiu ce premiu pentru cei mai buni vloggeri de calatorie, “ne bucuram sa va facem cunoscuta nominalizarea”, cica sunt “relevant pe continut”. Auzi tu, m o crapat si rasu, m o luat cu faze d alea de gugustiuci corporatisti, “relevant pe continut”. Cica o crescut nivelul jurnalismului de calatorie cu mine, dar eu cred ca nivelul nu era oricum prea crescut daca l am crescut eu. Si nici n o sa creasca de acu cu mine, cu mine nici apa din cada nu creste, doar stii. Bine ca o dat totusi de mine ca mi o furat unii telefonu acu o luna in Spania pe La Rambla, si am cumparat o coaja de telefon de la aia de stau la colt gen tzagari tzagari, da nu stiu cat o sa tina, se stinge si se aprinde cand ti i lumea mai draga, da ce vrei, am dat cinci euro pe el, mi am luat rabla de pe Rambla, fmm.

Am fost acu 3 zile in La Rocinha, filmez un episod nou pe favele acu, mi am luat scula, un Canon zoom lens 4,5 x 12 si am zis sa i fac proba acolo dat fiindca am adunat si ceva bani pe patreon, am facut investitie serioasa, ce sa zic. Cine s o gandit ca exista oameni care platesc sa mi asculte mie aberatiile, dar iata, astfel de oameni exista, naivitatea omului ii nemarginita, dupa cum recent s o dovedit. Maine poimaine ma vezi pe onlyfans, totu pentru arta, da stai linistita, acolo tu ai acces gratuit.

O fost ok asa si asa pe La rocinha, da o mizerie de nedescris. Cred ca pe Santa Maria am mai vazut asa ceva, ba si un miros… Mirosu i greu de suportat si te omoara acolo, asa imputiciune doar pe Mekong am mai simtit. Asa, altfel, sa zicem ca poti locui acolo, s a format un sentiment de comunitate intre oameni, dar asta penca s nevoiti sa traiasca aproape unii de altii, nu au ce face. Ca sa ti explic, oricum o sa vezi pe Youtube cand le urc, sunt stradute foarte, foarte inguste, stanga-dreapta ai cladiri inalte de locuit, iar stradutele astea inguste au numa scari. Deci practic “strazile” secundare sunt scari. Eu am intrat acolo cu masca, ma si gandeam la un moment dat ce dracu m o mancat pe mine ancoor sa merg p aici, da ce nu face omu pentru reach, in fine, cred ca daca traiesti acolo iti iei totu pe plaman, ciuperci bacteria fungus carcalaci bilibizdraci, bacilul koch ii acolo la el acasa, aproape jumatate dintre ei sunt tebecisti. Inauntru casele lor seamana cu casele noastre de chirpici, vezi in ele direct, ca nu prea s usi, sau daca au, stau cu ele deschise, vernacular asa, finisaje ioc, maxim gresie pe jos, ala i nivelu, mobile putzine de tot, in rest zugravit cu verde, roz, fiecare dupa posibilitati. Il vezi pe unu cum se tunde la el in casa, matura paru si il arunca afara pe scari, mai vezi o baba cum coase stand pe prag, copiii cum se ghiraie, deci ii vezi pe toti in casele lor. Nu prea au perdele si nici lumina nu intra la ei, iti dai seama, de aia stau cu usile deschise, mai au cate unii margele de alea atarnate pe la usi, mi au adus aminte de Argentina, poti sa le vezi pe channel dupa ce le urc.

M o muscat s un caine cand sa ies din rocinha, zici ca m o pandit banditu, mi o facut o pizda coapta de mi o menstruat trei zile. Nici macar nu era cine stie ce caine, ca sa am si eu mandrie, era un jartex ogarat. M o muscat fix de genunchi, futu l in dintisori si n jugulara, mi o trentzait si pantalonii aia buni de cargo, acu in ce buzunare imi mai tin eu toata averea, tat cacatu, mostenirea urmasilor urmasilor mei? Ma uitam asa la genunchiu meu jdrulit si la sangele ala inchegat printre firele de par si dintr odata am simtit in viu cum ma ia starea aia de moleseala cronica, parca imi venea sa ma intind acolo in jeg, imi venea sa ma asez in cur pe treptele alea, intre casele alea, sa mi pun capu in palme si sa astept, nici io nu stiu ce. Da in fine, pana la urma mi am adunat rahatu ca n aveam ce sa fac si am mai umblat p acolo ceva timp pan am gasit in final o farmacie vaide steaua mortii ei, vindeau aia hubba bubba langa aspirina, mi a dat farmacista aia niste prafuri, am turnat niste vodka peste rana si am pus prafurile aleia si am lipit unu langa altu peste vreo 5 urgo d alea mici. M o usturat pana in sufletu mamei lu Stefan cel mare, o fost ca atunci cand am calcat in arici de mare, da infinit mai rau. Chiar ma gandeam, n am murit de sida, de tbc, de febra galbena, si sa vezi cum mor ca prostu de rabie acu. Da asta o fost acu trei zile si asta o trecut, toate trec, cum zice John Len oui.

Da am si o veste buna prin tot colhozu asta, totusi. Vin in tara pe 14 luna viitoare. Am niste treaba pe la ING si de rezolvat si niste chestii cu acte. Ne vedem tot in fata la dana m. As usual, ora e tot aia, o stii.

Si mai am o veste buna. Sunt fericitu posesor a trei luni consecutive de cand nu am mai avut nicio criza de epilepsie. Ultima o fost in trenu dintre Paris Nord si Bruxelles, o intrat trenu in tunel si am intrat si io pe bulgari, am facut un breakdance de toata frumusetea in fata lu nashu de acolo si in fata calatorilor, o fost frumos, cu spectatori, rakamacafon. Stii cum fac eu spume la gura, uneori justificat, alteori nu, atunci m am inspumat ca tarmul oceanului Atlantic la flux. Noroc ca aveam mai multe bratari pe mana ca la Rock Werchter, ca printre toate alea era si aia cu codu de culoare de la epilepsy. Mi o acordat nashu primu ajutor, mi o zis cand m am trezit ca m o intors pe o parte si pe alta ca pe mici. I o performanta colosala pentru mine ca n am patit o pana acum in avion, sa dea dumnyezo si sfintii parinti sa nu patesc. Da dupa cum noi doi bine stim, dumnyezo ii decedat, cum zicea Nicel Incel.

Pauza de pishu si de rom.

Asa, sa revenim. Mi am amintit acu c ai zis data trecuta de sefu tau al idiot, nu stiu cum mai sta treaba fata de acu 3 luni da eu zic sa l dai in mortii lui de grobian si sa incepi pe cont propriu, eu stiu ca poti asta, toata lumea stie ca poti asta, numai tu nu stii.

Am mai vorbit si cu Andrei din cand in cand pe mail, da nush ce dracu face ala fratelemeu deci imi da niste mailuri, nu stiu daca si tie ti a dat asa, imi da niste mailuri cu poze sarite, zici ca le scrie in word si dupa aia le da cu copy paste in fereastra de compose, haha. Tot asa o ramas de retardat, tot pleata are, da o mai slabit Dracul, arata mai bine, arata aproape a om. Si o tras o gagica p acolo care preda tot la fac de arhit, acolo la Colorado university. Ma bucur asa in sufletu meu ca macar unu dintre noi trei o devenit arhitect si o dus visu mai departe. Printre altele mi o zis ca nu prea ii mai scrii, ca sa iti zic eu sa ii raspunzi la mailuri, auzi. Nu stiu ce aveti iar voi de impartit intre voi, dar va rog eu sa nu ma mai bagati la mijloc, am stat odata la mijloc intre voi si n o fost prea confortabil. I am dat in vara live de la copenhell la Alice in chains, o ascultat oleaca si o zis ca are un pic de treaba si ca ma suna el mai tarziu, da nu m o mai sunat. Bulangistu tot bulangist.

Zilele trecute mi o scris si maica mea c o fost tare dezamagita de mine ca am trecut prin spania si nu i am zis. Cumva o ginit ea pe insta ca am fost in Barcelona acu o luna si mi o scris, da ce sa zic, cand o murit tata acu cativa ani m o lasat singur in toate, nici macar in tara n o venit, asa ca sa ma scuteasca, si eu m am simtit foarte dezamagit atunci.

Ba nu mai pot, imi pica ochii in gura de somn, cred ca s si cherchelit si obosit, ma duc sa ma intind putin.

Hai c am revenit.

Am incercat sa dorm da n o mers, m am uber frichinit. Nu stiu de ce plm da mi se pare mie ca se aude un bazait de frigider, si nu nteleg de ce, ca nici n am frigider aici. M am sculat, am pus urechea pe peretele de alaturi, creca sunt io defect la urechea interna, la cilii aia, la scarici. Am zis sa deschid o tzar fereastra sa mai intre aeru curat si sa iasa mirosu asta de mine, ca miroase a rom si a eu aici, si poate d aia nu pot sa dorm, si se aud pasari cantand pe afara de prin copaci, e super ciudat ca la doua noaptea se aud pasari prin copaci, e incredibil. O inceput si o ploicica marunta asa, vine o boare dinspre mare si o racoare si o invaluit toate luminile alea de la hoteluri in ceva difuz, zici ca s niste licurici jucand prin ceata, da, cand dai cu mana prin fata lor se vede totu in slow motion, in frame uri d alea mici. Deci gata, mi am dat seama de ce nu pot dormi prin hoteluri p aici.

Cred ca imi lipseste adancitura aia a patului dintre noi doi, de la canapeaua aia n dungi, o mai tii minte, canapeaua aia in dungi, aia in care alunecam amandoi peste noapte si dimineata ne trezeam lipiti unu de altu si transpirati? Mai stii cand trageam cearceaful de acolo si l scuturam? Iesea o gramada de gunoaie din el, haha, poti sa i spui buricu ancestral, sau asa ceva. Haha, auzi, buricu ancestral, ce prost sunt! Mi i dor de buricu ancestral, cred ca d aia nu pot dormi. Hai ca devin patetic as in pathetic in engleza nu in romana, ca atata diferenta stiu si eu, desi, dupa cum vezi, sunt in continuare agramat.

Io te ca mi o venit chefu de scris, ia mai da l dracu de somn, hai c am intrat pe turbo sistem, am ras deja juma de sticla, deci fii atenta aici c o sa ti completez cu ce am mai ramas dator ultima data:

In colectia de fetze cunoscute doar o zi:

1. Un mos cunoscut intr un bar de roacheri langa Louvain, mi o povestit ca atunci cand o facut el 50 de ani o iesit afara de la petrecerea lui si si o aruncat in zapada la 3 noaptea si s o tavalit pe acolo si s o pus pe bocit, nu stiu ce pula mea o facut, ingerasi in zapada, anyway, massive depression c o implinit 50 de ani, asta sigur o facut. Sper sa nu patesc la fel, ca mosu era pe ulei rau, cred ca o pus de 6 ori la tonomat into the void by black Sabbath, m o mancat sa i zic ca ii mai buna versiunea lu soundgarden cu king buzzo da mi o fost ca ma ia mosu la rangi. Vezi ce mi o facut Andrei cu muzica lui, m o stricat pentru oamenii normali.

2. O prostituata pe care am cunoscut o in khlong toey, era sora unuia care facea tunsori cu doi dolari, intai m am tuns la el si dupa aia am stat in fata la frizerie pe niste cutii goale de plastic acolo si am mai vorbit cu ei, rupeau engleza binisor. Dupa aia am plecat si ne am pus la o carciuma mai incolo, vorba vine carciuma, era o chestie d aia cu mese lipicioase si orez de l bazaie mustele, am stat cu ei la masa, le am luat cate un panang si o cola, erau super nemancati, umblau cu sira n mana, vai mama lor. Am intrebat o de la obraz de ce se prostitueaza, la ei nu i o stigma asa ca la noi, se vorbeste deschis, ea s o uitat lung asa, apoi o zis ca nu si poate imagina cum ar fi sa faca altceva. Bai Cris, asa mi s o facut o mila de ea si mi s o rupt sufletu, da pe urma m am gandit ca daca pe ei nu ii deranjeaza, pe mine de ce m ar deranja?

3. O barmanita tatuata si plina de piercinguri care lucra intr un bar din Amsterdam, mi o tot facut zambre ea si apropouri, da nu prezenta interes, singura chestie care m o intrigat o fost ca avea limba despicata in doua ca la serpi, cred c ar fi avut super succes in two girls and one cup pe xhamster. M o tot intoxicat la cap cu chitara lor semnata de axl rose da sambapula de nu are asta vreo 15 chitari semnate de el prin toate barurile europei, nu stiu ce era asa interesant la aia, deci numai io am numarat vreo 5 pana acu, si oricum nu inteleg de ce plm i ai da lu axl rose sa semneze chitari, adica altu mai bun nu gasesti, ca vin iar la vorba lu Andrei acu.

In colectia de cuvinte inventate:

1. carnetarie – locul de unde se iau carnete de voiaj.

2. catzeala – catzea da mai rea, ca aia de m o muscat pe mine, cu draci ancoor, sunt sigur ca o fost femela, haha.

3. morcovarie – locul unde se cultiva morcovii, as in “am trecut azi cu autobuzu pe langa o morcovarie, o fost asa frumos!”

4. treptoaica – m am impiedicat de o treapta prea inalta cand urcam scarile in la Rocinha, deci toate treptele creca aveau 17.5, numai aia avea 20 cm, si am zis futu te n gura de treptoaica, as in “treapta mai inalta”, ca asa mi o venit, si i am futut una, da tot pe mine ma doare dejtu de la picioru drept acu.

Acu ii randu tau sa mi trimiti leapsa de fetze cunoscute si cuvinte inventate, da presimt io ca n o sa le primesc prea curand.

Lol, cat am scris, se vede ca s nevorbit.

Si nefutut, sa stii.

Haha, vezi, tot un taran prost am ramas. Moldoveanu tot moldovean ramane, atata poate el, pula pizda si sloboz.

Tu m ai vazut mereu cu profunzimi din astea de nepatruns, da eu sunt prost ma, doar ma stii, m am nascut in vaslui, si poti sa scoti omu din vaslui da nu poti scoate vasluiu din om.

Acum ma alint si io si fac pe prostu, dar stii bine ca nu sunt.

Atat de prost.

Sunt doar sincer de prost. Infiorator de prost. Sau cum zice americanu, deadly stupid.

Si acu o sa deschid o discutie de neam prost, daca tot sunt io atat de prost. Stiu c am tacut atata timp ca un cacat uscat in iarba, nejustificat, stiu, poate putin justificat, poate ca totusi nu, dar cred ca o sa vina pana la urma momentu ala in care o sa trebuiasca sa vorbim despre noi. Pe bune.

Si stiu ca poate tu dai vina pe mine pentru ca s o dus dracu tot, da trebuie sa ma intelegi si pe mine, ca pur si simplu nu mai puteam sa te vad asa, cu perfuziile alea bagate in tine, te micsorai pe zi ce trece din ce in ce mai mult, si pur si simplu nu mai puteam. Te vedeam uscandu te practic sub ochii mei, si am zis ca decat sa te vad asa, mai bine nu te mai vad deloc. Daca asta o fost maretu act de egoism, glorios in toata splendoarea lui, maretu act de egoism al lui Alin, cum i ai zis, vizibil de pe toata suprafata lunii si a planetelor si din intreaga galaxie, so be it. Si poate tu chiar l ai vazut asa la momentu ala. Ca pe un act de egoism. Poate ai crezut ca n am fost alaturi de tine can o fost mai greu. Sau nu stiu. Dar oricum, in afara de tine, stii si tu, nu ma mai retinea in tara aia nimic.

Hai ca iar devin penibil si lacrimogen si ma enervez eu pe mine insumi insuti insati insisi in pula cu satelitu.

In fine, eu zic ca macar de data asta cand vin ar trebui sa discutam despre intalnirile noastre de la Dana Marijuana, da parca vad ca iar n o sa apucam sa mai discutam nimic, ca asa sunt eu si asa esti tu and it s fine by me, am inteles, in garsoniera ta ii chiar asa cum e n America, timpul ii scurt si trebuie sa profitam la maxim de el, ce pula mea sa l mai pierdem si printre vorbe, l ai gasit pe baiatu asta care are grija de tine financiar cum eu n as fi putut, el o stat langa tine, eu nu, serios, pe de o parte te inteleg, e baiat bun, nu ma supar sa te impart cu el atata timp cat ma bagi si pe mine in seama de mila, o data la inshpe luni, nu ma deranjeaza, serios, doar ca plm. Alin ii mereu easy like sunday morning, nu?

Hai ca te las, mai am doua degete de rom pe fundu sticlei, o inceput sa se crape de ziua aici si vreau sa merg sa filmez rasaritu pe plaja dintre Copacabana si Ipanema, ca asa mi am promis, si n as vrea sa ma dezamagesc singur. Dezamagesc pe altii destul, ca un muist ce sunt. S un prost.

Vezi pe unde pui mailul asta sa nu il vada, ti am zis, e baiat bun, sau mai bine burn after reading, mereu imi amintesc de seara aia in care am baut toti trei stand in cur langa calorifer.

Am plecat.

Vorba lu Patton, da pe dos,

My menstruating heart bleeds enough for two.

Stii tu.

#cătălina cosmescu-bibire

Comentarii facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *