24 septembrie , 2015

DE VORBĂ CU SECȚIA 14

DE VORBĂ CU SECȚIA 14

A apărut antologia cu textele absolvenților primei ediții a atelierului de science-fiction și fantasy pe care îl organizăm în parteneriat cu bookblog.ro. În perioada asta avem înscrieri la ediția a 3-a, așa că pare un moment prielnic să vorbim mai pe larg despre rezultatele atelierului.

Antologia se numește Eroi fără voie, titlul uneia dintre povestirile din volum, a apărut la editura Millenium Books, de unde poate fi comandată, și reunește povestiri și nuvele scrise de Iulia Albota, Mihai Alexandru Dincă, Andrei Duduman, Georgian Enuță, Mihai Giulvezan, Alexandra Medaru, Alexandru Orbescu, Andrei Panțu, Adrian Poenaru, Adrian Răducan, Valeriu Tudose. Lansarea antologiei va avea loc în curând, fiți siguri că vă vom invita.

Primele două ediții ale atelierului i-au avut pe Michael Haulică și Oliviu Crâznic coordonatori, iar pe Marian Coman, Florin Pîtea și Sebastian A. Corn invitați. Asolvenții primei ediții au continuat să se reunească și după sfârșitul atelierului, într-un cenaclu, pe care l-au numit Secția 14 (pentru că erau 14 absolvenți), în care i-au primit apoi și pe absolvenții următori. L-am luat la întrebări pe unul dintre membrii grupului despre această rodnică manifestare literară și iată ce am aflat:

Cum a apărut Secția 14? Ce faceți voi acolo, cum procedați? La ce vă ajută?

„Secția 14 este un grup literar/cenaclu de literatură SF&F, cu întâlniri o dată la două săptămâni. A apărut la inițiativa cursanților primului atelier de SF&F, încurajați de nimeni altul decât Michael Hăulică. Tot el ne-a sugerat și numele, când noi discutam despre asta și nu prea ne plăceau ideile pe care le aduceam.

Pot să spun că am fost prima victimă a cenaclului, pentru că nuvela mea Oroarea din Oort a fost primul material disecat în acest grup. Nu avem un lider propriu-zis, ceea ce ne convine tuturor, deși Michael va rămâne întotdeauna „președintele” nostru onorific.

Ce facem noi aici, și cum procedăm? Stabilim cu două săptămâni înainte când va fi cenaclu, precum și condamnatul. Cu o săptămână înainte de întâlnire, acesta ne furnizează textul propus și noi, ceilalți, îl citim din timp, îl analizăm, ne notăm comentariile și sugestiile (și mai ales criticile – chiar ultima întâlnire a fost una destul de aprinsă), apoi ne întâlnim. Întotdeauna vinerea de la ora 7, locul mai variază. Acolo, condamnatul ne citește un fragment din text la alegerea lui, ca să gustăm puțin din vocea naratorului așa cum o simte chiar autorul, apoi începe procesul de „foc și pară”, cum s-ar zice.

Ne ajută prin faptul că obținem critica constructivă și sfaturile de care orice scriitor are nevoie la început. Ce ni se pare cel mai frumos la modul acesta de lucru este că strecurăm o altă fază în viața textului, între faza de creație a autorului și faza de decimare a editorului. Pe lângă asta, faptul că ne aflăm în mod constant în contact cu alți scriitori, și cu operele lor, ne motivează să scriem în continuare, să ne auto-evaluăm și să ne auto-depășim. Nu este o competiție, dar are toate beneficiile psihologice ale unei competiții și niciunul dintre dezavantaje.” (Mihai Alexandru Dincă)

Buuun, acum că am aflat cum s-au mobilizat, să aflăm și despre ce au scris. I-am rugat pe autori să ne prezinte textele lor în câteva rânduri. În ordinea în care au răspuns, we give you:

ReÎnnoirea,  Alexandra Medaru

Asediul asupra Kumoriei s-a pornit și întunericul e pregătit să pună stăpânire pe cetatea nomireică. Numai doi oameni mai pot salva nomiratul de furia gorhazilor: Adal și necromantul Ang’Lorlor; iar acele de cadran rămase până la bătălia finală deja au început să se scurgă. Tenebrele și teroarea se împletesc în acest dark fantasy cu nuanțe gotice ce vă va purta pe tărâmurile Lumii pline de creaturi hibride, demoni și forțe ale întunericului.

Oroarea din Oort, Mihai Alexandru Dincă

În secole viitoare, mai înainte să îndrăznească să se avânte în stele, oamenii vor ajunge la limita sistemului solar – acea regiune de materie rarefiată numită Norul Oort, care se extinde mult în spațiul interstelar și genunile lui. Dincolo de Pluto, dincolo de Eris și departe de ochii scrutători ai civilizației, unde soarele devine o simplă stea copleșită de negru, acolo se îndreaptă Nepenthes și pasagerii ei devianți. O simplă croazieră destrăbălată sau mai mult de atât?

Miză Mortală, Alexandru Orbescu

Moartea. Cel mai mare mister. Din primul moment după ce oamenii au conștientizat moartea, întrebările privind ce urmează după ea au apărut în mintea lor. Apoi au apărut religiile, fiecare susținând că are răspunsul la aceste întrebări: Câmpiile Elizee și Tartarul, Raiul și Iadul, Valhalla și Hel, etc. Bogdan este un om care află ce se întâmplă cu adevărat cu sufletele după moarte. Dar sufletul său este un premiu special, pentru care va trece printr-o bătălie aprigă. O luptă în care norocul este o armă mortală.

Eroi fara voie, Andrei Duduman

Un fantasy în care veţi afla povestea lui Aran Mijlocitorul, îl veţi cunoaşte pe ambiţiosul Eurypon Eudamidas al II-lea şi veţi alerga pe străzile Macadiei în urmărirea celor doi hoţi, Charilaus Ladrixi şi Kar ot Mog.

Sau altfel spus:

Tărâmuri exotice populate de oameni, nethemi şi veeji.

Urzeli şi întâmplări ce vă vor ţine ancoraţi până la capăt.

Scrisoare din Iordania, Valeriu Tudose

Scrisă într-o tentă umoristică, povestea urmărește aventurile unui om obișnuit, puțin naiv, care câștigă în mod neașteptat la Bingo o excursie în Iordania. Astfel este implicat într-o conspirație internațională și devine fără să știe protagonist într-o afacere de spionaj industrial. Teroriști, beduini, artefacte extraterestre, oficiali corupți apar dintr-odată în viața personajului care, fără să realizeze ce i se întâmplă, se lasă mai mult purtat de evenimente, depășit de situații.

Tursas, Andrei Panțu

Cineva sau ceva, cândva, cumva, sare gardul, intră în grădina ta, vine încet către tine, noaptea, ziua, când te aștepți mai puțin.

Sunt mai mulţi, îi auzi, foșnesc, se apropie încet.

Explorator beta, Georgian Enuță

Colonizarea spațiului cosmic este o temă care suscită mereu interesul, mai ales când echipajul navei este unul complet românesc. Prima misiune a „Cutezătorului” devine problematică atunci când se descoperă că este deja locuită de o civilizație extraterestră cu o formă ce stârnește temerile ancestrale ale omului, alimentând un conflict mocnit între membrii echipajului. Numai că lucrurile nu sunt ceea ce par a fi.

Stalker, Iulia Albota

Într-un viitor apropiat, imagistica holografică a evoluat exponențial, schimbând fața orașelor. Guvernul încearcă să monopolizeze tehnologia, dar păpușarii din umbră își extind controlul asupra ei din ce în ce mai mult. Dan, un profesor îndrăgit de studenți din Politehnica bucureșteană, se trezește prins în mijlocul unui cerc conspirativ care îi schimbă complet perspectivele. El are însă și o slăbiciune care în noul context poate fi pentru el atât un noroc providențial, cât și o capcană din care riscă să nu mai scape vreodată.

Profeţiile din lumânări, Adrian Răducan

Îmbarcaţi-vă în aventuri alături de călători ce calcă plaiuri necunoscute, unde supravieţuirea este garantată doar de stăpânirea tainelor înalte ale magiei.

Ohrainic, Adrian Poenaru

Câteva cadre ce surprind un moment de răscruce al unui conflict intergalactic, o scena de atac asupra unui inamic ce amenință să transforme două lumi în neant. O înfruntare violentă și disproporționată, într-o Rusie a viitorului, a cărei miză uriașă cade pe umerii celor trei protagoniști. Ultima frontieră a omenirii.

În Început, Mihai-Octavian Giulvezan

Orice început are un adevăr, uneori uitat, rătăcit, alteori răstălmăcit.
„În Început” este un adevăr ascuns într-o poveste fără sfarșit,
Poveste ce continuă și azi, prin noi, prin amintirile, faptele și cuvintele noastre.
Descoperă „În Început”, o istorie urzită cu aproape 4000 de ani în urmă, în ținutul Tării de Jos din vechiul Kemet.
Urmează-i firul, deslușește adevărul, află povestea.

În Încheiere, îl cităm pe Michael Haulică:

„Ce înseamnă Secția 14? Eu cred că este cel mai grozav lucru care s-a întîmplat în sefeul românesc în anul 2014. Apariția unui grup literar, format din oameni pe care i-au adus împreună pasiunea, voința de autodepășire și, nu în ultimul rînd, talentul, îmi amintește de anii ’90, cînd Ionuț Bănuță, Sebastian A. Corn, Michael Haulică, Dănuț Ivănescu, Don Simon au constituit acel grup („cei care nuˮ – i-au zis unii) care a lăsat în urmă o antologie despre care se mai vorbește și azi, Motocentauri pe acoperișul lumii.

Literatura nepublicată nu există, îmi spunea un scriitor cîndva, pe vremea cînd visam să fiu și eu unul. Antologia de față tocmai asta vrea să arate, că absolvenții Atelierului de SF&F sînt scriitori, iar scriitor nu e cel care scrie, ci acela care scrie și publică.”

Comentarii facebook:

3 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *