13 aprilie , 2016

LOCURI CARE NE INSPIRĂ – SHARE CAFE

LOCURI CARE NE INSPIRĂ – SHARE CAFE

La Share Cafe (fost Care Cafe) tocmai se apropie de final atelierul de scriere creativă cu Florin Iaru și Marius Chivu. I-am pus câteva întrebări Oanei, să aflăm mai multe despre locul primitor de pe strada Olari, la nr. 8.

/povestea/ Share Cafe (inițial CARE Cafe) s-a deschis, fără surle și trâmbițe, pe 3 iulie 2015, iar pe 10 iulie a avut loc lansarea oficială. Share Cafe a avut la origine un grup alcătuit din 4 alumni și un profesor ai Colegiului George Coșbuc. Ideea unei cafenele a venit din dorința de a crea un spațiu, o comunitate în care să se poată desfășura evenimente și întâlniri cu impact social, dar și pentru a putea crea o serie de locuri de muncă pentru 6 persoane din grupuri vulnerabile greu angajabile, cum ar fi persoane de etnie romă, persoane care au părăsit timpuriu sistemul de învățământ sau persoane cu dizabilități.

/motivația/ Noi deja aveam această idee a unui restaurant social de ceva vreme în diferite forme și dorința de a da ceva înapoi comunității cu care am lucrat toți 5 (toți cei 5 membri cooperatori inițiali provenim direct sau indirect din mediul ong-ist). Ca și motivație principală a deschiderii cafenelei, am avut crearea unui spațiu care, după cum spuneam mai devreme, să poată susține cu locuri de muncă persoane greu angajabile și să devină o comunitate, dar ne-am dorit foarte tare să putem oferi sustenabilitate financiară unor proiecte sociale pe care le implementam de 10 ani cu adolescenți și tineri.

Share Cafe a fost un cumul de idei, dorințe și circumstanțe favorabile prin care ne-am atins o parte din obiectivele propuse, restul obiectivelor urmând să le punem în practică anul acesta.

/cu ce se laudă/ Faptul că e un proiect de economie socială – with a twist. În sensul în care, între timp, Share Cafe a devenit un punct de întâlnire al multor inițiative sociale și culturale. Astfel, dincolo de faptul că mulți dintre angajații restaurantului fac parte din forul decizional al cooperativei, redirecționăm profit, servicii și resurse în acțiuni cu scop social. În plus, găzduim tot felul de super proiecte și evenimente. Am devenit o comunitate din care e minunat să faci parte. Cu asta ne lăudăm.

/clienți/ Dacă ar fi să numim elementul definitoriu pentru publicul nostru, acela ar fi diversitatea. Oamenii care ajung pe Olari 8 sunt în multe moduri, iar asta ne dă de înțeles că oricine ai fi, la Share Cafe sigur vei găsi ceva pe gustul tău. E interesant faptul că mulți dintre clienții noștri știu deja povestea din spatele Share. Vin pentru evenimente, pentru cauzele pe care le susținem și pentru atmosfera relaxată. Alții vin pentru că au auzit despre casă sau despre grădină. Mixul ăsta dintre latura socială, interesul pentru cultură, deschiderea și stilul ăsta jucăuș pe care ni l-am asumat de-a lungul vremii e ceea ce atrage, de fapt, un public curios, open-minded și implicat, în general.

share cafe

/evenimente/ De curând am lansat #CameraRoz, care invită publicul Share Cafe să preia inițiativa. Îți înscrii proiectul, ne explici conceptul, publicul îl votează, iar noi îl găzduim în casa de pe Olari 8. Și îți punem la dispoziție tot felul de resurse (tehnice și know-how) și te ajutăm să-l comunici. Am găzduit proiecte pe educație, grupuri de suport, workshopuri de creative writing, lansări, petreceri și tot felul de evenimente tematice. Suntem în multe feluri, ți-am zis.

/viitor/ Da, avem multe planuri. Vrem să transformăm curtea într-o grădină. Am început deja să lucrăm la asta. Am umplut-o de flori, momentan. Planul arată spectaculos. În câteva săptămâni vă veți convinge. Urmează să lansăm „prânzul în așteptare”, o inițiativă de care vor beneficia persoanele din vecinătatea Share Cafe, mai puțin norocoase din punct de vedere financiar. Continuăm implicarea în acțiunile umanitare. Vrem să relansăm #CameraRoz pentru luna iunie. Fiți cu ochii pe pagina noastră de Facebook. Pregătim lucruri drăguțe.

Comentarii facebook:

1 comment
  • Irina Zamfir spune:

    Pustiu, daramat, mizerie, personal dubios, aveti grija ca se fura la nota. La doua Silva Black de 8 lei comandate platiti una in plus pe nota.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *