11 septembrie , 2013

ATELIER DE SCRIERE CREATIVĂ „REV DE POV” 3

Mai ştiţi ce scria Florin?

Mă uit, cu supărare, cîte idei mişto se ratează din cauza neştiinţei textuale și sînt sătul de strigătele „îmi place” şi „nu-mi place” care n-au nici cea mai mică idee de ce se întîmplă asta.

Ce nu ştie lumea e că scriitorul nu cîntă precum ciocîrlia, aşezîndu-se la birou şi scociorîndu-şi fruntea cu degetul. Dimpotrivă, cunoscîndu-şi limitele şi competenţele, e capabil să inventeze stiluri noi şi să modifice sensul comun al realităţii înconjurătoare.

Mi-e uşor să explic lucrurile astea. Mi-ar plăcea să le ştie cît mai multă lume. E o plăcere să luminezi labirintul frazelor.

Intrăm a treia oară în labirint, deja nu mai avem emoţii şi de-abia aşteptăm să cunoaştem noua generaţie de cursanţi!

Sesiunea trecută a atelierului coordonat de Florin Iaru şi Marius Chivu a dat şi ea roade (pe care le puteţi citi în numărul 15 al Revistei de Povestiri), toţi cei 11 care au completat chestionarul de evaluare au spus că abilităţile lor de scriere s-au îmbunătăţit, că feedbackul coordonatorilor şi temele le-au fost de ajutor.

Le mulţumim tuturor pentru că ne-au spus ce le -a adus bun atelierul nostru, găsiţi feedbackul lor la finalul acestui articol.

Ce cuprinde atelierul

Tutorii vor aborda teme precum structura unui text literar, personajul, conflictul, dialogul, descrierea, timpurile verbale, ce precede scrisul, cum ținem cont de cititor, cum găsim un final puternic și mai multe nu dezvăluim.

Două luni, două ședințe pe săptămână, alternativ, cu fiecare dintre tutori, marți și vineri de la 19:00. Deci 16 ședințe. Fiecare ședință înseamnă 60 de minute de prezentare + 30 de minute de discuții.

Cele mai bune texte literare rezultate în urma atelierelor vor fi publicate în ediţia de martie al Revistei de Povestiri.

Când şi unde

7 octombrie – 1 decembrie.

N-am stabilit încă locul, va fi un spațiu plăcut și ușor accesibil (central), în București.

Înscriere

Gândește-te bine dacă scrisul e un vis pentru care ești dispus să faci efort: tutorii vor da teme la fiecare curs, vei avea de citit, de scris, de gândit, de vorbit.

Dacă vrei să participi, te rugăm să ne trimiți până pe 30 septembrie (inclusiv) o povestire de maximum 3 pagini (6000 de semne cu spații, cu diacritice). Textele mai lungi cu peste 10% nu vor fi luate în considerare. Cei doi tutori le vor citi și vor alege maximum 20 de viitori cursanți. Trimite scrierea la simina[at]revistadepovestiri[punct]ro, ea va da mai departe tutorilor doar textul, fără numele tău.

Taxa

Taxa de înscriere la atelier este de 800 de lei. Ea va fi plătită doar de cei selecționați de tutori, în două tranșe de câte 400 de lei, la începutul atelierului și după o lună. (Banii nu se returnează pentru ședințele la care lipsești.) Se aplică o reducere de 10% pentru abonații rev de pov.

De ce să investești timp, bani și muncă

 • Vei învăța să scrii bine și îți vei găsi stilul
 • Vei primi feedback de la tutori și de la colegi
 • Universul literar îți va fi prezentat așa cum nu-l găsești în facultăți sau pe Google – prin conexiuni, exemple, exerciții
 • Vei putea să apreciezi un text literar prin mai mult decât „îmi place”/„nu-mi place”
 • Ai șansa să fii invitat în echipa colaboratorilor permanenți ai Revistei de Povestiri și/sau să ți se publice un text
 • Te vei simți extraordinar făcând ce-ți place

Dacă ai întrebări, le aşteptăm în comentarii.

***

Coordonatori atelierului, aceşti yin şi yang pe care îi iubim

Revista de Povestiri a ales ca tutori doi oameni în care are cea mai mare încredere în ce privește talentul, cunoștințele, experiența, inteligența, capacitatea de a împărtăși, atenția față de om (!).

Florin Iaru e poet, prozator, publicist şi, dacă vîrsta i-ar permite, ar fi şi studinte în drept.

A debutat în 1981, are cinci volume de poezii şi unul de proză scurtă, fără a mai socoti antologiile colective de la editurile Trei şi Art.

Săptămînal, publică în 24FUN cîte o povestire. Lucrează la Caţavencii şi scrie editoriale în Adevărul.

 

Marius Chivu scrie cronici literare de 12 ani (a început în România literară, iar din 2006 o face în Dilema Veche și Dilemateca, al căror redactor-editor și este), dar a debutat ca poet (Vîntureasa de plastic), a tradus din Tim Burton, Oscar Wilde și Lewis Carroll, a publicat o carte de călătorie (Trei săptămâni în Himalaya), iar în tot acest timp a semnat povestiri în tot felul de volume colective și antologii (Povesti erotice româneștiIubire 13Prima datăPovestiri fără filtru). Momentan mai scrie și în Elle.

Feedbackul participanţilor la a doua ediţie:

 • Atelierul de scriere creativă m-a ajutat în primul rând să exersez o disciplină pe care fiecare scriitor ar trebui să o aibă. Faptul că am avut câte două teme pe săptămână m-a obligat să scriu în orice condiţii. A fost o perioadă foarte fertilă din punct de vedere creativ şi am văzut că nu depinde totul de talent. Creativitatea e un muşchi care se exersează. Am cunoscut mulţi oameni minunaţi şi am legat prietenii care durează. E minunat să vezi că „cin’ se-aseamănă se-adună” sau „great minds think alike”. Am acum un cerc de oameni de la care pot să cer feedback pe textele mele, iar asta cred că este un beneficiu imens al cursului. Le mulţumesc tuturor, lui Marius, lui Florin, Mirunei, Siminei şi celorlalţi participanţi, a fost o perioadă minunată din viaţa mea! (Oana)
 • Am învăţat cum să povestesc în 2013 cum mi-am petrecut vacanţa de vară din 2014, ca până în 2015 să fiu rugat încontinuu: „Hai, mai spune-o pe-aia cu vacanţa de vară!”. Am învăţat să scriu din experienţă despre subiecte pe care nu le cunosc şi, din imaginaţie, despre experienţe prin care am trecut. Am fost comisar într-un roman poliţist colectiv şi mi s-a publicat un dialog savuros între… doi gândaci de bucătărie. (asta mi-am trecut şi în cv)
 • Cel mai util mi s-a părut faptul că te pune în legătură cu oameni care au aceleaşi preocupări
 • Am înţeles, în primul rând, ce anume greşesc. Am aflat cum se scrie un text de calitate, care sunt tendinţele actuale şi cum se citeşte o carte. (Mădălina Ciotec)
 • Atelierul mi-a oferit în primul rând o şansă să cred în mine şi să fac ceea ce îmi doresc. Mai mult decât atât, am trăit o experienţă scriitoricească şi am intrat prin uşa din faţă a unei lumi fascinante. Am intrat cu o şansă şi am ieşit cu ambiţia şi determinarea de a nu o irosi. Am cunoscut oameni minunaţi, talentaţi şi cu un vis comun: de a scrie. Şi, cel mai important, mi-am răspuns la întrebările: De ce vreau să scriu? şi Cum să scriu? (Corina Fătu)
 • Am învățat că scriitorul nu trebuie să spună totul.
 • Atelierul de scriere creativă a venit într-un moment în care aveam nevoie de el (fără să știu), dintr-o întâmplare. În primul rând, mi-a adus doi tutori foarte faini, pe care abia așteptam să îi cunosc! Nu i-am simțit ca „profesori”, ci mai degrabă ca prieteni – dar acel tip de prieteni care nu te laudă orice rahat ai scrie, ci îți spun, fără menajamente, ce nu a mers și, poate, ce ar merge/ funcționa mai bine. Apoi, am luat de la atelier exact ceea ce îmi trebuia – câteva informații pe care nu le știam și poate că nu le-aș fi aflat prea curând; câteva obiceiuri bune de a scrie, „forțându-mă” să scriu, oricât de neinspirată mă simțeam (și am constatat că se poate!). Dar, cel mai important, mi-a (re)dat încrederea în propria scriitură. Dacă, precum mine, vă simțiți nesiguri (nu că acum aș crede că-s un geniu pe pământ :) ), veți pluti de fericire în ziua în care unul dintre tutori vă va spune că ați avut cel mai bun text. Garantez! – sau poate am luat-o eu prea „în serios”. (Eli)
 • Mi-a adus-o înapoi pe fata care inventa poezii chiar înainte să ştie literele. Am crezut că se pierduse. Florin a dibuit-o şi mi-a arătat-o: uite, aici e. Apoi a încurajat-o atât de frumos încât mi-a stat inima pentru o clipă. Şi aşa mi-am amintit despre mine şi despre cum scrisul e viaţa.
 • M-a făcut să îmi dau seama cât de greu este de fapt să scrii. Şi m-a învăţat să văd cărţile altfel, să citesc şi să le înţeleg mai bine.
 • Un mindset de posibil scriitor și oameni mișto pe care i-am cunoscut.

(Pentru feedbackul de la prima ediţie, intraţi aici.)

Comentarii facebook:

29 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *